Proteste violente au izbucnit joi seara la Tbilisi și în alte orașe din Georgia, după ce partidul pro-rus de guvernământ, „Visul Georgian,” a anunțat că țara suspendă procesul de aderare la Uniunea Europeană până în 2028 și refuză toate granturile bugetare oferite de UE în acest sens. Președinta pro-europeană a țării, Salome Zourabișvili, a spus într-o conferință de presă că, prin această decizie, partidul „Visul Georgian” a declarat război propriului popor. Mii de protestatari s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi, iar mulți dintre ei au încercat să ia cu asalt clădirea legislativului.
Sondajele de opinie indică faptul că aproape 80% dintre cetățenii Georgiei susțin aderarea la Uniunea Europeană. În timpul protestelor, tineri mascați au lansat artificii în direcția polițiștilor, scandând „Ruși” și „Sclavi!”.
Poliția a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, iar mai mult de 40 de protestatari au fost reținuți. Doi ofițeri de poliție au fost răniți în urma confruntărilor. În ciuda incidentelor, protestatarii au declarat că nu vor renunța la revendicările lor, insistând asupra ieșirii Georgiei din sfera de influență a Rusiei.
„Bineînțeles că suntem supărați. Suntem atât de furioși Suntem atât de furioși, este, literalmente, dincolo de rușinos. Ceea ce face guvernul cu noi este, literalmente…”
„Ei acționează împotriva voinței poporului georgian și încearcă să ne împingă înapoi spre URSS. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla niciodată, deoarece georgienii nu vor permite să se întâmple așa ceva.”
Relațiile Georgiei cu Uniunea Europeană s-au deteriorat semnificativ în ultimele luni, după ce Bruxelles-ul a acuzat țara caucaziană de adoptarea unor măsuri autoritare și de apropierea de poziții pro-ruse. În ciuda acestui context, partidul „Visul Georgian” susține că rămâne pro-european. Premierul Irakli Kobahidze, membru al partidului, a declarat joi că Bruxelles-ul folosește perspectiva negocierilor de aderare drept instrument de „șantaj” împotriva țării.
„Considerăm că acesta este un șantaj artificial și extrem de ofensator pe care unii politicieni și birocrați europeni îl exercită împotriva Georgiei.”
Declarațiile premierului Irakli Kobahidze au fost făcute în cadrul unui briefing după ce eurodeputaţii au adoptat joi, 28 noiembrie, o rezoluţie în Parlamentul European prin care rezultatele scrutinului parlamentar din octombrie din Georgia nu sunt recunoscute. Mai mult, europarlamentarii solicită ca, în următoarele 12 luni, în Georgia să fie organizate noi alegeri parlamentare, iar scrutinul să fie monitorizat de observatori internaționali.
Lasă un comentariu