NOUTĂȚI

Proteste violente în Bangladesh. Protestatarii au luat cu asalt reședința prim-ministrei

Compus de Redacția STAR

Protestele violente antiguvernamentale din Bangladesh au forțat marți președintele țării să dizolve parlamentul țării, la doar o zi după ce în urma revoltelor a zeci de mii de studenți și prim-ministra Sheikh Hasina a demisionat și a fugit cu un elicopter în India. Protestele nu contenesc din iunie, când grupuri de studenți au cerut eliminarea unui sistem de cote pentru funcțiile publice. Până în prezent, 400 de protestari au decedat în timpul manifestațiilor violente.

Protestele au izbucnit după ce, în iunie, prim-ministra țării, a introdus un sistem de cote, potrivit căruia o treime din locurile de muncă din sectorul public sunt rezervate rudelor veteranilor războiului din 1971 care a condus la independența Bangladeshului de Pakistan. Studenții au calificat demersul drept discriminatoriu și au cerut ca angajarea să se bazeze pe competențele candidaților. Deși pe parcursul protestelor Curtea Supremă a redus cotele pentru rudele veteranilor la 5 %, violențele s-au transformat treptat într-o campanie pentru înlăturarea de la putere a prim-ministrei Hasina, care se află în funcție de 15 ani.

Protestatarii au luat cu asalt reședințele mai multor miniștri, le-a distru mașinile personale, au vandalizat casele mai multor consilieri și au incendiat birourile unor șefi ai poliției. Studenții au jefuit inclusiv reședința prim-ministrei demisionare.

„Aflându-ne în interiorul reședinței oficialei, declar cu mândrie că autocrația a luat sfârșit.”

În cele din urmă, împotriva prim-ministrei s-a întors și armata, care a și preluat conducerea Guvernului. Însăși Hasina a fost nevoită să fugă cu un elicopter în India.

„Am pus capăt statului mafiot pe care Sheikh Hasina l-a creat. Am pus capăt grupării cleptocratice pe care ea a instaurat-o. Nu vrem un guvern militar. Ne dorim un guvern civil. ”

Drept urmare, Parlamentul țării a fost dizolvat la doar câteva ore după ce protestatarii au cerut acest lucru. Noile autorități au comunicat că acest pas înseamnă că țara va fi condusă de un guvern interimar.

„Un guvern interimar va conduce țara. Este voința lui Dunmnezeu. Oricare cerință nu ați avea, o vom îndeplini. Vom restabili pacea”, a spus Waker-Zaman, șeful Armatei din Bangladesh.

În fruntea guvernului interimar ar putea veni laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus, după ce liderii protestelor studențești l-au propus marți în funcție.

Mai mult de 40% dintre locuitorii din Bangladesh cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nu au nici studii și nici nu sunt angajați în câmpul muncii. Potrivit Lutfey Siddiqi, profesor la „London School of Economics” acest fapt în combinație cu inflația persistentă și alte probleme economice, a transformat țara într-o „cutie de amestecuri incendiare, căreia i-a trebuit doar o scânteie să se aprindă”.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu