Cei 101 deputați din Parlamentul Republicii Moldova au tras linie și au încheiat sesiunea plenară de primăvară-vară 2024. În timp ce opoziția comunistă și socialistă spune că și-ar dori să aibă un rol mai mare în cadrul luării deciziilor, majoritatea parlamentară susține că și-ar dori o conlucrare mai bună cu opoziția. Pe de altă parte, rapoartele întocmite de experții „Promo-LEX” arată că la mai multe ședințe din această sesiune au fost admise încălcări ce țin de transparența decizională, iar proiectele de lege au fost votate pe bandă rulandă. Șeful legislativului, Igor Grosu susține că Parlamentul analizează aceste rapoarte, dar nu este de acord cu toate constatările.
Potrivit Asociației Promo-LEX, cele mai frecvente încălcări observate în cadrul ședințelor plenare din sesiunea primăvară-vară au fost modificările operate la ordinea de zi, așa cum ar fi introducerea unui număr mare de proiecte pentru vot în cadrul unei singure ședințe parlamentare, ceea ce, potrivit experților, afectează transparența decizională. O altă încălcare constatată de experți este neglijarea opoziției de către fracțiunea majoritară.
Deputații PAS refuză să introducă pe ordinea de zi proiectele aleșilor din opoziție și trec cu vederea solicitările acestora privind audierea unui ministru sau a altui oficial în ședințele de plen. Observatorii au mai raportat că deputații încalcă deseori și normele de conduită.
,,Hai încearcă. Un regim care a declanșat un război și încearcă…..”
,,Solicităm ministrului Educației să vină în Parlament și să ne explice ce se întâmplă în sistemul educației”, a spus Vladimir Odnostalco, deputat BCS.
,,În conformitate cu regulamentul Parlamentului solicităm respectuos includerea în ordinea de zi a ședinței de astăzi audirea domnului Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, cu privire la acuzația lansată de cunoscutul regizor dramaturg din România, David Schwartz. Inițiativa a întrunit 23 de voturi vă mulțumesc”, a spus Inga Sibova, deputată BCS.
,,Audirea ministrului Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros”, a spus Marina Tauber, deputată afiliată lui Șor.
,,Solicităm completarea ordinii de zi cu audierea domnului Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova”, a spus Vlad Batrîncea, deputat BCS.
,,Audierea domnului Victor Parlicov ministrul Energiei”, a spus Inga Sibova, deputată BCS.
,,Venim cu propunerea să invităm la audieri pe domnul Alexandru Musteață, derector al Serviciului de Informație și Securitate a Republicii Moldova”, a spus Adrian Albu, deputat BCS.
Niciuna dintre aceste solicitari ale deputaților din opoziție nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Deputații PAS recunosc că au mai trișat în unele situații, dar dau asigurări că inițiativele opoziției sunt populiste.
,,Am propus foarte multe proiecte sociale, proiecte cu impact economic cum ar fi 50% pe rafturile magazinelor produse autohtone. Am propus pentru taberele de odihnă surplus financiar”, a spus Adrian Albu, deputat BCS.
,,Problema este că de foarte multe ori colegii din opoziție vin cu proiecte extrem de populiste. Chiar sunt absolut irealizabile cu care ei nici nu veneau când erau la putere. Noi am întrebat: Dar voi când ați fost la putere de ce nu ați venit cu și nu au răspuns. Spre exemplu, indemnizație unică de 10 mii de lei pentru fiecare cetățean. Nu suntem… sau să majorăm brusc pensia minimă de câteva ori. Noi și așa am depus efort și am majorat”, a spus Radu Marian, deputat PAS.
,,Vedem și intervențiile în Constituție care au loc în ocolirea unor prevederi”, a spus Corneliu Furculiță, deputat BCS.
,,Noi suntem în situația în care trebuie să îmbinăm utilul cu plăcutul și solicitările cetățenilor și cu procesul de adoptare a legilor. Uneori suntem acuzați de societatea civilă și de cetățeni că ne mișcăm prea greu. Altă dată suntem învinuiți că prea repede examinăm proiectele de lege și nu oferim suficient timp pentru dezbatere și consultări publice”, a spus Vasile Grădinaru, deputat PAS.
Observatorii Promo-Lex reclamă probleme ce țin de transparența adoptării legilor în Parlament.
,,Pe deoparte avem foarte multe ședințe în care agenda ședinței plenare este modificată semnificativ pe parcursul acestei sesiuni parlamentare. Am văzut ședințe în care agenda parlamentară a fost afectată chiar și cu 200, 300 sau chiar și cu 700 de procente față de cea originală publicată pe pagina Parlamentului”, a spus Nicolae Panfil, președintele Asociației PRO-LEX.
Expertul Promo-LEX Nicolae Panfil crede că unele situații ar putea fi gestionate mai bine de către președintele legislativului Igor Grosu.
,,În această sesiune au fost câteva ședințe în care au avut loc diverse altercații situații de conflict în timpul ședințelor de plen. Din păcate, nu întotdeauna aceste ședințe au fost gestionate eficient. Președintele Parlamentului, care defapt este responsabil de asigurarea ordinii în timpul ședințelor ar putea să aibă o atitudine mai echilibrată”.
,,Noi lucrăm cu viteze diferite. Dânșii văd lucrurile într-un fel, noi vedem și înțelegem că trebuie să ne mișcăm foarte repede în ceea ce trebuie să facem în procesul nostru de integrare europeană. Acum eu nu zic că nu este loc pentru mai bine, să-și facă treaba, noi analizăm foarte atent rapoartele, monitorizările. Fiecare își face meseria”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului.
În același timp, observatorii Promo-Lex apreciază pozitiv faptul că președintele Legislativului a aplicat sancțiuni deputaților afiliați fugarului penal Ilan Șor, după ce aceștia au blocat tribuna centrală și au împiedicat desfășurarea ședinței Parlamentului.
,,Deputatul Bolea, deputatul Ulanov, deputata Tauber, Lozovan, Nesterovschi, Apostolova și Fotescu sunt sancționați cu interzicerea participării ședințelor plenare ale Parlamentului pe durata a 5 ședințe. Rog Secretariatul să anunțe această decizie Serviciului de Pază și Protecție de Stat. Stimați colegi, se anunță o pauză până mâine la ora 10:0”, a mai spus Grosu.
,,Trebuie să remarcăm că totuși în această sesiune am fost și martorii când președintele Parlamentului a aplicat totuși o sancțiune unui grup de deputați. Noi am apreciat acest gest ca fiind menit să asigure respectul și să aducă ordine”, a spus Nicolae Panfil.
Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte, anual, în două sesiuni ordinare. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă urmează să înceapă în luna septembrie. Totodată, aleșii poporului se mai pot întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea președintelui țării, a președintelui Parlamentului sau la cererea a o treime din deputați.
Lasă un comentariu