NOUTĂȚI

Proiectul de lege privind indemnizația lunară de 500 de euro pentru copiii diplomaților ar putea fi modificat sau chiar retras din Parlament

Compus de Carolina Digori

În urma mai multor critici lansate de opoziție, proiectul de lege privind alocarea unor indemnizații lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților ar putea să fie modificat sau chiar retras din Parlament. Anunțul a fost făcut, miercuri de către secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Mîțu, înainte de ședința Guvernului. Potrivit acestuia, documentul viza copii diplomaților din anumite țări, iar impactul financiar nu era major.

,,Ceea ce vizează aspectul de retragere, inclusiv este o opțiune. În ceea ce privește impactul sau presiunea din partea opiniei publice, evident că noi ca instituție care este guvernată de această normă legală urmează să examinăm și să luăm în calcul toate opiniile care au fost formulate în acest sens. Însă, asta nu înseamnă că apriori vom renunța din start la această inițiativă, care a fost salutată de întreg sistemul diplomatic. Și prin urmare necesită a fi prevăzută. Și dacă decizia finală va fi de suspendare sau retragere a acestui proiect, atunci aceasta va fi”.

Decizia de revizuire a proiectului de lege adoptat deja în prima lectură a fost luată, după ce, marți, ministrul de externe a declarat în cadrul comisiei parlamentare de profil că diplomații moldoveni aflați în misiune peste hotare nu își permit să achite studiile copiilor în școli private, unde pot învăța într-o limbă de circulație internațională, motiv pentru care e nevesară acordarea unei alocații lunare de 500 de euro.

Inițial, proiectul de lege prevedea o indemnizație lunară de 700 de euro pentru copiii necăsătoriți cu vârsta de până la 23 de ani, însă Guvernul a dat aviz pozitiv doar pentru suma de 500 de euro și pentru limita de vârstă de 18 ani. Potrivit secretarului general al Ministerului Afacerilor Externe Mihai Mîțu, această prevedere viza copiii diplomaților care-și însoțesc părinții în misiunile din unele țări, inclusiv Suedia, Estonia sau Ungaria.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, de o astfel de indemnizație ar fi urmat să beneficieze 123 de copii, iar din bugetul de stat s-ar fi alocat lunar suma de aproximativ 1,2 milioane de lei. Opoziția parlamentară și extraparlamentară au calificat această prevedere drept discriminatorie față de famiile cu copii din Moldova care abia își asigură existența și a acuzat autoritățile că ar încerca să corupă astfel diplomații moldoveni înainte de scrutinul prezidențial.

În același timp, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a condamnat faptul că opoziția face politică pe seama copiilor diplomaților care au dreptul la studii într-o limbă accesibilă în perioada în care părinții lor sunt detașași peste hotare pentru a servi Republica Moldova.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu