NOUTĂȚI

Proiectul bugetului prezentat de Primărie cu jumătate de an de întârziere nu a întrunit numărul suficient de voturi. Aleșii PSRM și PAS s-au abținut

Compus de Carolina Digori

Chișinăul rămâne în continuare fără un buget aprobat. Proiectul bugetului prezentat de Primăria Capitalei cu jumătate de an de întârziere a fost respins de către consilierii municipali. După șase ore de dezbateri, documentul a fost votat miercri seara doar de 24 de consilieri MAN, PCRM, din Partidul Renaștere și din Partidul Nostru, în timp ce aleșii PAS, PSRM s-au abținut, iar consilierul PPDA, Victor Chironda, a votat împotrivă.

,,Colegi, acest proiect de decizie a acumulat doar 24 de voturi, Chișinăul rămâne fără buget. Așteptăm îmbunătățire acestui proiect”.

Primăria Chișinău urmează să propună repetat consilierilor municipali proiectul bugetului municipal, până când va fi găsit consens.

Consilierii fracțiunii PAS au declarat anterior că sunt pregătiți să aprobe bugetul municipal dacă acesta va include cele opt propuneri înaintate de PAS, printre care majorarea de trei ori a fondului pentru suburbii, finanțarea grupelor cu program prelungit în școli și alocarea banilor pentru salariile asistenților sociali. Totodată, lidera fracțiunii PAS, Zinaida Popa, i-a îndemnat pe consilierii locali să voteze bugetul alternativ elaborat de PAS.

,,Când aceste puncte nu sunt respectate, sigur că nu au susținerea fracțiunii PAS, iar când proiectele sunt elaborate conform tuturor rigorilor mereu am votat pentru. Astăzi a fost cazul când a fost propus un buget neprofesionist și nu pentru oameni”.

Consilierul municipal al PPDA, Victor Chironda, susține că din start a fost clar că ședința CMC a fost de bifă pentru ca primarul Ion ceban să poată plasa responsabilitatea neaprobării bugetului pe Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit lui Chironda, primarul trebuie „să prezinte un buget focusat pe cetățeni și pe dezvoltarea durabilă a orașului, nu pe proiecte electorale”.

Vicepreședintele fracțiunii PSRM, Alexandr Odințov, a afirmat că proiectul bugetului propus de Ion Ceban are tentă politică, iar socialiștii l-ar vota doar dacă acesta ar include compensații mai mari pentru căldură și alocarea mai multor fonduri pentru elaborarea planului urbanistic al zonei centrale a Chișinăului, precum și proiectarea grupului de pompare a apei potabile.

”În ultimii ani, dialogul s-a deteriorat puțin și ne este greu să găsim un compromis. Nicio propunere din partea noastră nu a fost inclusă în bugetul pe care-l avem”.

În urma tentativei eșuate de a aproba bugetul municipal, edilul Capitalei, Ion Ceban, s-a spălat pe mâini și a acuzat din nou consilierii PAS și PSRM de lipsă de voință politică, acuzație lansată cu mult înainte ca primarul să prezinte măcar proiectul bugetului municipal. „Personal, dar și echipa MAN, condamnă această atitudine față de locuitorii Chișinăului și suburbii”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Capitala funcționează deja de șapte luni fără un buget apobat, deși legea finanțelor publice presupune că acesta ar fi trebuit să fie votat și examinat până pe 10 decembrie 2023. Tergiversarea aprobării bugetului municipal a fost cauzat de primarul Ion Ceban, care a refuzat să prezinte în CMC proiectul bugetului municipal și a preferat un buget municipal provizoriu, contestat în repetate rânduri pentru lipsa de transparență și alte ilegalități. De asemenea, lipsa bugetului municipal afectează grav suburbiille municipiului Chișinău, care nu pot primi transferurile financiare necesare pentru achitarea lucrărilor efectuate în cadrul unor proiecte de infrastructură.

Primăria a prezentat proiectul bugetului municipal abia pe 10 iunie, deși anterior responsabilii susțineau că au publicat documentul pe site încă de vineri 31 mai, dar timp de 10 zile acesta nu a putut fi accesat din motive tehnice, iar termenul limită pentru recepționarea recomandărilor a fost de 14 iunie. Între timp, municipalitatea a remediat problema și a anunțat că consultările vor fi prelungite până în 21 iunie. Documentul prevede venituri în valoare de 7,56 miliarde de lei și cheltuieli de 8,2 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar constituie 644 de milioane de lei.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu