NOUTĂȚI

Proiecte de legi votate pe bandă rulantă, nerespectarea transparenței decizionale – sunt câteva dintre încălcările depistate în activitatea Parlamentului

Compus de Redacția STAR

Proiecte de legi votate pe bandă rulantă, nerespectarea transparenței decizionale sau neparticiparea deputaților la ședințele comisiilor parlamentare, sunt doar câteva dintre încălcările constatate de către experții Promo-Lex care au prezentat un raport de activitate a Parlamentului în legislatura a 11-a din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2024. În cadrul unor discuții experții au menționat că Legislativul de la Chișinău trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a remedia situația, întrucât țara noastră oficial și-a asumat angajamentul de ajustare a legislației naționale la cea a Uniunii Europene, în contextul de aderare la UE, iar aceste încălcări ar putea frâna procesul.

,,Vedem că au fost adoptate 337 de proiecte de legii și 130 proiecte de hotărârii. Mai puține sunt în examinare. Observăm în continuare un rulaj mare a modificărilor la ordinea de zi 47,3 la sută raportat la proiectele incluse inițial incluse pe ordinea de zi, acestea sigur afectează transparența procesului decizional’’, a spus Mihaela Duca-Anghelici, expertă asociația Promo-Lex.

La discuții publice au fost invitați și deputații din opoziție, însă nici unul dintre ei nu a dat curs invitației.
Deputații PAS susțin că uneori deciziile se iau în funcție de situație.

,,În spatele acestor cifre sunt diferite situații și de fiecare dată ele urmează a fi analizate inclusiv oportunitatea. De multe ori trebuie să punem în balanță graba cu calitatea. Și uneori trebuie să găsim această balanță ca lucrurile să meargă bine și să asigurăm procesul de consultare de avizare’’, a spus Igor Chiriac, deputat PAS.

Expertul în politici de dezvoltare și fonduri europene de la București, Răzvan Cotovelea susține că procesul de ajustare a legislației Republicii Moldova la cea a UE nu este atât de complicat, întrucât ne putem ghida după modelul României.

,,Legea poate să existe, Parlamentul poate să aibă o prestație fabuloasă, dacă nu avem instituții care să implementeze legea corect și eficient degeaba a muncit Guvernul, Parlamentul și degeaba veghează Președinția la menținerea democrației pentru că vom avea o administrație ineficientă. Când vin la Chișinău jurnaliști mă întreabă 2030 este o dată reală și vă spun cu fermitate da. Pentru că nu aveți nevoie să parcurgeți procesul de traducere și armonizarea acquis-ului comunitar. Acest popor a menționat în constituție limba oficială limba română, peste Prut e la fel. Căutați în monitorul oficial de la București tot acquisul comunitar tradus și adaptat’’.


Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie. Totodată, aleșii poporului se mai pot întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea președintelui țării, a președintelui Parlamentului sau la cererea a o treime din deputați. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu