Producătorii moldoveni vor avea acces la noi piețe de desfacere și condiții mai avantajoase de export. Autoritățile au încheiat un acord cu țările Asociației Europene a Liberului Schimb, din care fac parte: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Documentul a fost ratificat de Islanda și urmează ca până la sfârșitul lunii aprilie anul viitor să fie ratificat și de celelalte țări EFTA. Pentru a prezenta oportunitățile de export în aceste state, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a organizat o întâlnire cu producătorii agricoli, în cadrul căreia, antreprenorii au fost informați despre modalitatea prin care produsele moldovenești vor ajunge pe piața țărilor EFTA.
Secretarul de stat Cristina Ceban a declarat că producătorii moldoveni exportă deja mărfuri în țările EFTA, precum cereale, nuci, îmbrăcăminte, încălțăminte și vinuri, dar deocamdată în volume mici. Acest acord însă va oferi oportunități noi.
,,De fapt la moment Republica Moldova reprezintă 12% din valoarea totală a importurilor EFTA de nuci de cojite, ceea ce înseamnă că noi avem încă spațiu de a dezvolta aceste exporturi și sântem producători, exportăm și în UE, de aceea considerăm că acest produs are potențial foarte bun. La fel cerealele, uleiurile, produsele oleaginoase în general, semințele sunt la căutare în țările EFTA și acuma cu excluderea taxelor vamale la import avem aceasta posibilitatea de a fi competitivi și pe piețele acestor țări importante’’.
Președintele Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a subliniat că deschiderea unor noi piețe de desfacere va aduce beneficii semnificative agricultorilor moldoveni, în special având în vedere puterea de cumpărare din țările EFTA.
,,Și noi o să depunem efort ca să stabilim, să asigurăm, să ajutăm membrii asociației și alți exportatori de fructe ca să stabilească relații comerciale pentru a profita de acest acord de liber schimb și aș extinde pentru că consumatorii din aceste țări, pe lângă faptul că sânt foarte riguroși în aspectele de calitate, sânt cu potențial foarte mare de cumpărare, au o putere de cumpărare foarte mare, pentru că sânt niște țări bogate’’.
Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Miere, spune că piețele din aceste țări ar putea oferi apicultorilor locali oportunitatea de a-și vinde produsele la un preț avantajos.
,,De aceea ultimii 2 ani mulți apicultorii au simțit și noi exportatorii am simțit căderea de preț, căderea de preț care s-a cauzat și de criză un pic, să zicem așa și de costul energetic și de criza de război regional. Toate astea au influențat la un preț mult mai mic. Oportunitatea țărilor EFTA este anume aceea de a găsi alte soluții pe lângă piața tradițională și de ce nu, poate niște segmente de piață mai bune, sau am menționat că aceste țări sânt cu niște bugete mult mai puternice cu o stare financiară mult mai bună’’.
Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA nu a intrat pe deplin în vigoare. Documentul a fost ratificat de Islanda, iar din 1 noiembrie va intra în vigoare și pentru Norvegia. În cazul Elveției și Liechtenstein, Acordul va intra în vigoare în aprilie 2025.
Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole.
Lasă un comentariu