Producătorii de carne și crescătorii de porci susțin că nu va exista un deficit de carne de porc și nici creșteri de prețuri în perioada următoare, în ciuda mai multor focare de pestă porcină africană înregistrate în țară. Potrivit reprezentanților asociațiilor, toți antreprenorii iau măsuri pentru ca populația să nu plătească mai mult pentru carnea de porc și produsele derivate. Creșterea prețurilor în piețe a fost calificată drept speculativă. În același timp, Ministerul Agriculturii caută soluții pentru situația creată și evaluează potențiale riscuri.
Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Porci, Andrian Burduja, pesta porcină africană a afectat în total 180 de mii de porci. Totuși, consecințele acestei situații vor fi resimțite, potrivit lui Burduja, de producătorii de carne și de consumatorii finali abia peste câteva luni.
„Ceea ce este legat de prețuri situație este stabilă. Avem prețuri mai mici ca anul 2024, cu 3-5%. Ceea ce s-întâmplă pe piețile agroalimentare nu ține de asociații crescătorilor de porci. Asta ține de partea economică acelor comerciați care îl vând și ține de speculații care s-întâmplă în acelea locații interne. Ceea ce vorbim despre viitor este foarte greu de prognozat, la moment situația este stabilă, volumul necesar de carne este asigurat integral, chiar dacă au fost afectate 2 fermi destul de mari”.
Directoarea executivă a Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, Carolina Linte, afirmă că situația actuală reprezintă un risc major pentru industrie, însă antreprenorii caută modalități de a reduce impactul pestei porcine africane.
„Vreau s-atrag atenția că asta de fapt este un risc foarte mare pentru dezvoltarea economică și pentru partea financiară a întreprinderilor. Și riscul este deestul de mare. Nu aș vi vrut să ne atârnăm sau să creem din asta impact de majorări de prețuri. Deci toate întreprinderile astăzi încearcă să-și gestioneze afacerile în așa mod că aceste neajunsuri sau ceea ce s-a întâmplat să aibă un impact cât mai mic asupra prețului la raft”.
Asociațiile au solicitat Ministerului Agriculturii permisiunea pentru importul de carne fără taxe vamale, pentru a acoperi deficitul de pe piață, a declarat ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga.
„Da, cumva ziceau despre facilitarea importului pentru careva poziții sau părți anatomice care nu se regăsesc pe piața noastră internă, dar încă nu a fost discutat, nu a fost agreat pe comun, până când piața locală face fața și acoperă acest deficit, sau necesar de carne de porc pentru procesare”.
Pentru a opri răspândirea pestei porcine africane, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile suspecte. Potrivit directorului agenției, Radu Musteața, pentru fiecare sesizare confirmată privind un mistreț mort, cetățenii vor primi 50 de euro.
„Este unul din riscurile cel mai luat în calcul, deoarece fauna sălbatică, sau mistrețe în primul rând ei au mișcare foarte rapidă, pot până la 60 de km pe zi se miște pe teritoriul Republicii Moldova și este foarte important ca ei să fie depistați pentru că ei sunt principala de repartizarea virusului pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.
Primul focar de pestă porcină africană din acest an a fost înregistrat pe 18 martie, la cea mai mare fermă de porci din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde s-au îmbolnăvit aproximativ 65 de mii de porci, iar pierderile s-au ridicat la peste 440 de milioane de lei. Două zile mai târziu, pe 20 martie, a fost confirmat un alt focar la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde au fost afectați 45 de mii de porci. În total, aceste cazuri reprezintă aproximativ 20% din efectivul de porci al Republicii Moldova. Alte două focare noi au fost descoperite pe 16 aprilie: unul, în urma depistării a 9 mistreți bolnavi într-o pădure din raionul Strășeni, și altul – în rândul porcilor domestici din satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni.
Lasă un comentariu