Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Specializate, așa se va numi noua instituție care va fi creată prin comasarea PA și PCCOCS. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat, joi, în Parlament de deputații PAS, care sunt și autorii inițiativei. Potrivit acestora, noua procuratură va lupta cu corupția și crima organizată. De cealaltă parte, deputații din opoziție critică inițiativa legislativă.
Potrivit proiectului, noua instituție ca avea o conducere interimară, desemnată de Procurorul general, iar Consiliul Superior al Procurorilor va avea un rol esențial în aprobarea modificărilor structurale și organizatorice.
,,După adoptarea legii se instituie noua procuratură. Procurorul general va desemna un procuror șef-interimar potrivit prevederilor legii cu acceptul din partea CSP. Și ulterior, CSP-ul va organiza concurs de selectare atât a procurorului-șef, cât și a procurorilor din cadrul procuraturii noi create”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu a ținut să precizeze despre necesitatea proiectului, întrucât în perioada alegerilor din toamna anului trecut, țara noastră s-a confruntat cu tentative de fraudare a voturilor. Tot atunci, conducerea de vârf a țării a criticat activitatea Procuraturii Anticorupție de lipsă de neimplicare.
,,Eu vreau să înțeleg, dumneaei e procuror sau actor politic? Tu, dacă ești procuror, ai mandat să acționezi în calitate de procuror și spui: cei care mă împiedică, nu-mi oferă asistență, nu-mi oferă logistica necesară, să fie intentat dosar, de pornit o cercetare. Acum tu, în 2025, vii, scoți corespondența de dragoste și te plângi. Scuzați-mă, tu ești procuror sau eu sunt procuror?”.
Deputatul PAS Lilian Carp susține că nu a semnat proiectul de lege înregistrat de colegii săi privind lichidarea celor două procuraturi și crearea unei noi instituții.
,,Eu nu am semnat proiectul. Încă îl analizez. O parte l-am analizat, o parte i-am dat colegilor mei din domeniul juridic și să-mi facă o expertiză juridică”.
Nici deputata PAS Olesea Stamate nu va semna proiect. Acesta susține că nu este o abordare corectă față de cele două procuraturi de profil, întrucât acestea trec prin procesul de Vetting. Iar deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat proiectul de lege propus de PAS.
,,Urât de tot. Asta ei fac pentru că vor să scape de Dragalin, asta e prima. Și a doua se vede că ei știu ce au făcut în anii aceștia de guvernare ca să nu răspundă”, a spus Vladimir Voronin.
,,Doamna Dragalin nu a spus ceva nou. Poate era oportun să dea și nume la toți gospodarii aceștia care se bagă în justiție”, a spus deputatul BCS, Grigore Novac.
Experții din justiție susțin că noua reformă nu va da roade în ceea ce privește lupta împotriva corupției și crima organizată, atât timp cât noua instituție se vor regăsi aceeași procurori.
,,Eu nu știu cum va schima lucrurile în condițiile în care în principiu aceeași oameni rămân la posturile de procuror. Eu aș înțelege despre necesitatea acestei reforme dacă s-ar fi avansat pe Vetting-ul procurorilor. Astfel, să fim siguri că oamenii care au rămas în sistem sunt într-adevăr integrii”, a spus Alexandru Bot.
Într-o postare pe Facebook, Procuratura Generală critică fuzionarea PA cu PCCOCS și cere opinia instituțiilor europene.
În urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare. În context, remarcăm că reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenilor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare. Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii.
La sfârșitul lunii ianuarie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a prezentat inițiativa care presupune comasarea PA și PCCOCS. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, s-a declarat împotrivă, menționând că nu au fost prezentate suficiente probe, care ar justifica fuzionarea celor două procuraturi. Totodată, Dragalin a declarat că unii deputați PAS ar fi încercat să influențeze unele dosare politice.
Lasă un comentariu