NOUTĂȚI

Procesul de integrare la UE, dificil pentru agricultură, dar cu multe beneficii

Compus de Redacția STAR

Procesul de integrare europeană în agricultură poate fi dificil, dar aduce avantaje esențiale – este concluzia fostului ministru eston al Agriculturii și fost europarlamentar, Ivari Padar. Potrivit acestuia, nu toți fermierii s-au adaptat noilor cerințe stricte impuse de Uniunea Europeană, însă cei care au făcut-o au reușit să-și transforme afacerile în activități eficiente și profitabile.

Ivari Padar a deținut funcția de ministru al Agriculturii în două mandate – înainte și după aderarea Estoniei la UE în 2004. El spune că, deși agricultorii sunt în general reticenți la schimbare, mulți au conștientizat rapid avantajele integrării.

,,La noi era așa: nivelul subvențiilor pentru fermieri era foarte scăzut înainte de aderare, iar fermierii știau că odată cu aderarea la Uniunea Europeană vor avea – a) posibilitatea de a exporta, dacă produsele sunt de calitate și b) au înțeles că în realitate se poate obține sprijin financiar pentru investiții. Fermierii știau asta și așteptau”.

După aderare, Estonia a început să primească anual aproximativ 400 de milioane de euro doar în subvenții agricole, inclusiv plăți directe pe hectar. Totuși, mulți agricultori care nu au investit în tehnologii și modernizare nu au reușit să se adapteze noii realități și au părăsit sectorul. În același timp, fostul ministru susține că, odată cu integrarea în UE, Estonia a pierdut piața de desfacere din Rusia.

„La culturile de cereale, în trecut, în perioada sovietică, în anii record aveam un milion de tone, iar acum avem aproximativ un milion și jumătate. Și în sectorul lactatelor am ajuns aproape la nivelul de dinainte de a pierde piața rusă, doar că acum eficiența, eficiența a devenit foarte mare.”

Fermierii mari s-au asociat în cooperative, ceea ce le-a permis accesul pe piața europeană. Cei mici, care produc pentru consum intern, au primit sprijin de la stat, iar produsele lor sunt promovate în piețe și magazine ca fiind locale.

„Ca să te ocupi de agricultură, e nevoie de piețe stabile. Iar astăzi putem spune că 80% din exporturile noastre agricole merg spre piața europeană. E o piață dificilă, dar stabilă. Dificilă, dar stabilă. Experiența noastră arată că, atunci când lucrezi cu regimuri autoritare, cu piețe autoritare – ele pot exista azi și să dispară mâine. Piețele stabile funcționează întotdeauna.”

Estonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, iar cu un an înainte, majoritatea populației a susținut acest pas în cadrul unui referendum. În prezent, în țară activează aproximativ 5.000 de fermieri. Principalul sector agricol este cel al lactatelor, care a reprezentat 2,8% din totalul exporturilor Estoniei în anul 2023.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu