NOUTĂȚI

Primăvara ar putea veni cu scumpiri. Primăvara, centralele electrice de termoficare din Chișinău și Bălți vor produce mai puțină energie electrică, iar importurile vor crește, spun experții

Compus de Redacția STAR

Din primăvară, tariful pentru energie electrică ar putea crește. Explicația experților este simplă. Atunci, centrale electrice de termoficare din Chișinău și Bălți nu vor mai produce agent termic și, în consecință, producția de energie electrică va scădea. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat a declarant că, potrivit acestui scenariu, deficitul de energie electrică va crește și vom fi nevoiți să importăm mai mult, la prețul de pe bursele internaționale. De menționat că acum, centralele electrice de termoficare acoperă 30 la sută din consum.

,,Pe loc, pe teritoriul Moldovei, producem undeva 300 – 350 de MW și avem un deficit de 550 – 600 de MW. Acest deficit e acoperit de importuri din România. Cum se termină iarna, CET-urile nu vor mai putea face căldură și respectiv, va trebui să coboare producția de energia electrică. În procente, cred că vreo două – trei procente. Foarte puțin”.

Pe de altă parte, prim-ministrul Dorin Recean evită să spună clar dacă în primăvară va apărea sau nu o problemă în acest sens. Anterior, Recean a declarat că în următoarele șase luni, tariful pentru energia electrică nu va crește, pentru că cel actual ia în calcul toate cheltuielile de achiziție.

,,Am spus și anterior, trebuie să urmărim intens evoluția pieței, să nu speculăm. Iar cheia succesului nostru este să economisim cât mai multă energie”.

,,Îndemnul meu (pentru Dorin Recean n.r.) este să se abțină de la a face previziuni ale prețurilor și de a se expune pe subiecte pe care nu le înțelege. Ceea ce trebuie să facem de urgență, nu trebuie de inventat bicicleta. Noi de urgență trebuie să găsim asemenea centrale mobile modulare, centrale electrice și să le aducem în Moldova pentru a putea produce energie electrică și să nu ne trezim că trebuie să creștem tariful sau să începem să punem grafice pe deconectări în eventai’‘, a mai spus Tofilat.

După ce am încetat să mai cumpărăm energie electrică din stânga Nistrului, acoperim necesitățile din importuri din România și producția locală. Pe bursa română, prețurile sunt mai mari. De exemplu, miercuri, prețul mediu de achiziție a fost de 165 de euro pe MH/h. Pentru comparație, pentru energia electrică de la Cuciurgan, prețul de achiziție era 60 de euro pentru un MH/h. Din 10 ianuarie, au crescut și facturile pentru energia electrică, cu 75 la sută pentru locuitorii din centrul și sudul țării și cu 65 la sută, pentru cei din nord.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu