NOUTĂȚI

Primăria Chișinău riscă să fie obligată să achite despăgubiri companiei care a instalat stații de așteptare în oraș

Compus de Redacția STAR

Primăria Municipiului Chișinău ar putea fi obligată să achite despăgubiri de 66 de milioane de euro companiei Epamedia, care a instalat stații de așteptare a transportului public în Capitală, în baza unui parteneriat public-privat. Firma acuză municipalitatea de încălcarea contractului și a depus o cerere oficială de arbitraj. Documentul care confirmă solicitarea a fost făcut public de consilierul municipal Victor Chironda. De cealaltă parte, Primăria anunță că nu recunoaște acest prejudiciu. Iar consilierii municipali atrag atenția că achitarea sumei cerute ar putea goli bugetul Chișinăului.

Parteneriatul public-privat a fost semnat între EpaMedia și Primăria Chișinău în 2007. Firma s-a angajat să construiască 300 de stații de așteptare pentru transportul public, în schimbul dreptului de a instala panouri publicitare în aceste stații. Epamedia susține că și-a îndeplinit obligațiile, însă municipalitatea nu a pus la dispoziție toate cele 1.580 de locații pentru panourile publicitare menționate în contract. De asemenea, o parte din stațiile construite nu au fost autorizate oficial, fapt ce a condus, potrivit companiei, la pierderi economice majore, calculate de agentul economic la 66 de milioane de euro, adică peste 1,3 miliarde de lei.

Într-un comunicat de presă, Primăria Chișinău susține că nu va recunoaște acest prejudiciu, pentru că agentul economic a luat în calcul venitul brut ratat, fără a exclude cheltuielile operaționale.

Consilierul municipal Victor Chironda spune că, în cazul în care Primăria va fi obligată să achite suma de 66 de milioane de euro, în buget nu ar mai rămâne bani pentru proiecte investiționale.

„Este imens. Este o sumă care depășește cu mult orice capacitate a Primăriei Chișinău. A fost recent semnat un contract cu BERD-ul, în valoare de 50 de milioane de euro pentru tot ce înseamnă lucrările de renovare a zonei râului Bîc. Deci asta este valabil cu bugetul investițional a Chișinăului pe câțiva ani înainte”.

Consilierii municipali mai reclamă că angajații primăriei au știut de anul trecut despre solicitarea companiei Epamedia, dar nu au făcut nimic. Aleșii locali au fost informați despre problemă abia marți, când a expirtat termenul în care Primăria putea desemna un arbitru.

„A fost o pauză lungă, noi i-am întrebat pe reprezentanții Direcției Juridice ce se întâmplă și nu ni s-a răspuns. Iată că acum vedem că Epamedia cere 60 sau 65 de milioane. Repet, aici trebuie să cerceteze juriști profesioniști și mai ales, instituțiile abilitată, să stabilească dacă nu s-a făcut intenționat, reieșind din lipsa de acțiuni ale funcționarilor din Primărie. Și asta este o infracțiune. Lipsa de acțiune este, la fel, o infracțiune”, a spus consilierul socialist, Alexandr Odințov.

„Tăcerea și prelungirea timpului ne costă pe noi, ca municipalitate. Cu cât mai mult timp trece și cu cât mai mult timp nu se iau măsuri de soliționare a acestei probleme sau nu se fac anumite clarificări, cu atât mai mare prejudiciu ei doresc să pretindă. Presupunem că ori a fost vorba de neglijență admisă de factori de decizie din Primărie, ori au fost scopuri obscure”, a spus concilierul PAS, Dumitru Ivanov.

În replică, Primăria Chișinău susține că subiectul este politizat de consilieri, iar primarul Ion Ceban este învinuit pe nedrept. Am solicitat un punct de vedere de la reprezentanții companiei Epamedia. Ei ne-au spus că ar putea răspunde întrebărilor noastre în scris. Însă până la publicarea acestui material, nu am primit vreun răspuns. Am încercat să obținem un comentariu la subiect și de la un consilier din Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”. Vicepreședintele acestei fracțiuni din Consiliul Municipal, Grigore Bejenaru, ne-a spus că nu ne poate oferi un comentariu.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu