Prima tranșă, de aproape 300 de milioane de euro, din sprijinul de 1,9 miliarde oferit de UE, va veni în Moldova cel târziu în luna mai. Ceilalți bani din acest suport vor fi alocați timp de trei ani, a câte două tranșe pe an. Sprijinul vine, însă, la pachet cu un plan de reforme care va trebui realizat de autoritățile moldovenești. Aceste detalii au fost oferite de europarlamentarul român Siegfried Mureșan corespondentului ONE TV, Cristina Badica, aflată la Bruxelles. În ce domenii vor trebui investiți banii europeni, dar și ce măsuri trebuie să întreprindă Chișinăul, ne spune colega noastră, Irina Ciobor.
Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, care este și președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, pentru a primi banii, autoritățile de la Chișinău trebuie să prezinte Comisiei Europene de două ori pe an un plan de investiții și reforme. Acesta trebuie să stipuleze exact ce spitale urmează să fie construite, care sunt școlile ce vor fi modernizate, ce poduri peste Prut vor fi edificate. De asemenea, ce investiții urmează să fie făcute în infrastructura energetică. Europarlamentarul român avertizează că Chișinăul riscă să rămână fără acest suport financiar dacă la guvernare va ajunge o coaliție anti-UE.
În data de 11 martie, Parlamentul European a votat în favoarea acordării celui mai mare instrument de sprijin oferit până acum Republicii Moldova din partea UE. Pe 20 februarie, negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu privind Mecanismul de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, prin intermediul căruia vor fi acordate aceste 1,9 miliarde de euro. UE a convenit asupra unui Plan de Reformă și Creștere mai mare față de cel anunțat inițial. Astfel, din suma totală, 1,5 miliarde de euro vor fi oferite sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă de până la trei procente, iar 520 de milioane de euro vor veni sub formă de granturi.
„Dacă vreodată, prin absurd, în Republica Moldova va veni un Guvern care va spune: întoarcem spatele Uniunii Europene, nu mai respectăm angajamentele, nu mai respectăm legile europene, atunci Comisia Europeană se va afla în imposibilitatea de a face plăți Republicii Moldova”, a spus europarlamentarul, Siegrief Mureșan.
Lasă un comentariu