Premieră pentru neurochirurgii de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Medicii au efectuat prima intervenție chirurgicală minim invazivă pentru tratarea hidrocefaliei, afecțiune care generează acumularea anormală de lichid în cavitățile creierului, datorită unui dispozitiv performant care se instalează sub piele și drenează lichidul din creier spre cavitatea abdominală. Primul pacient care a beneficiat de acest tratament a fost o femeie din raionul Taraclia.
,, Cum vă simțiți dvs? Cum a trecut noaptea? Bine. Dureri de cap? Nu am avut, doar amețeli. Mersul? Mai bine ca ieri. Memoria? Am repetat cuvinte și le țin minte’’.
Ludmila Beșer, în vârstă de 41 de ani, a fost diagnosticată cu hidrocefalie în urmă cu 3 ani. Au urmat numeroase tratamente în raion, dar starea ei de sănătate doar se agrava.
,,M-am trezit că nu puteam să mă ridic de pe pat, aveam amețeli tari, vomitam permanentă. Nu puteam mă uit în sus, nu putem mișcam ochii, nu puteam să ridic capul că aveam amețeli cădeam. Am trecut tratament de două ori pe an standard care nu mă ajuta tare mult mă simțeam totuși rău amețeli’’.
Femeia a solicitat ajutorul medicilor de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, unde a fost supusă unei intervenții chirurgicale.
,,Mi-a făcut o puncție care a arătat că tensiunea în cap este mai înaltă de cât cere organismul care mi-a propus să fac o operație care îmi va ajuta să am o viață normală. Cum vă simțiți dvs după operație? Mai bine, concentrația se întoarce merg fără suport, mă simt bine, citesc’’.
Medicii neurochirurgi menționează că dispozitivele folosite până acum aveau un risc mai mare pentru pacienți.
,,Dacă pacientul face o afecțiune de exemplu o pneumonie sau o infecție virală, traumatism și presiunea intra craniană poate să crească sau scade brusc atunci aceste dispozitive poate să funcționeze incorect. Cu aceste dispozitive riscurile sunt mai mici și acest dispozitiv permite ca în timpul vieții să schimbăm limitele presiunii să identificăm acea presiune a pacientului’’, a spus Vladimir Dolghi
medic neurochirurg.
Dacă nu este diagnosticată la timp, hidrocefalia poate duce la demență sau, în cele mai multe cazuri, la deces, afirmă Vladimir Dolghi.
,,Pot fi diferite situații clinice neuroinfecții atât în copilărie cât și în timpul vieții, procese infecțioase în organism care afectează sistemul nervos central, traumele, accidentele vasculare cerebrale hemoragică, rupturile de anevrism, hematoane intracraniene, sunt o mulțimea de patologii a țesutului conjuctiv care pot aduce la dereglările de absorbție’’.
Costurile intervenției chirurgicale a fost acoperită de Compania Națională de Asigurări în Medicină, iar dispozitivul a fost donat. Un astfel de dispozitiv costă în jur de 50.000 de lei.
Lasă un comentariu