NOUTĂȚI

Prețul lemnului de foc a crescut cu până la 10 la sută. Stocurile din acest an sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile

Compus de Redacția STAR

Prețul lemnului de foc a crescut cu până la 10 la sută, însă stocurile din acest an sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile cetățenilor, au declarat reprezentanții agenției Moldsilva. Deși agenția consideră că această creștere este nesemnificativă, mulți moldoveni și-au făcut rezerve de lemn pentru încălzire în anii trecuți, pentru a economisi bani.

Cetățenii Republicii Moldova încep să se pregătească pentru sezonul rece. De exemplu, la gospodăria silvică Strășeni, aproape jumătate din lemnul pregătit în acest an a fost deja vândut. În gospodăriile silvice, se pot achiziționa diferite tipuri de lemn, iar prețurile variază, începând de la 700 de lei per metru ster, până la 1000 de lei sau mai mult, cum este în cazul arțarului. Conform agenției Moldsilva, în acest an prețurile la lemn au crescut cu aproximativ 10% față de anul trecut.

Pentru lemnul tare, folosit frecvent de moldoveni pentru încălzire, variază între 700 și 1250 de lei pentru un metru ster. Totuși, există și lemn mai ieftin, cel moale, costul căruia variază între 370 și 750 de lei. Inginerul-șef al gospodăriei silvice Strășeni, Sergiu Chihai, spune că de cele mai multe ori, moldovenii aleg lemnul de stejar sau arțar și îl achiziționează în cantități mici.

,,- Aproximativ 7 metrii steri solicită în mediu. Deci unii 10 alții 5 sau 6.
– Și asta costă 5 sau 6 mii de lei în mediu?
– Da, mă refer 5 sau 6 mii de lei în mediu lemnul în pădure. Mai sânt și alte cheltuieli de manipulare – de încălcat, descărcat, respectiv transporta de din pădure până la domiciliu, dar și la fel costă nu puțin și tăierea lemnelor la domiciliu. Sunt servicii suplimentare, care pot le face cetățeanul de sine stătător’’
.

Unii oameni preferă să cumpere lemne pentru mai mulți ani înainte, dacă au posibilitatea. Printre ei este și Valeriu Begu, un locuitor al satului Trușeni, care spune că își încălzește casa atât cu gaz, cât și cu lemn.

,,- Toate ăștea lemne încă din 2023?
– Da.
– Și ați procurat mai mult pentru că în anul 2024 să fie mai scump?
– Eu am luat mai înainte, am luat vreo 3 ani în urmă am luat. Că eu știam că o să scumpească și o să fie scump, și taman o să scumpi gazul, și o să zic Doamne cât de ghine că am și pe anul ista’’.



Mulți moldoveni cumpără lemne de la intermediari, care vând la prețuri mai mari decât gospodăriile silvice. Motivul ar fi că aceștia livrează lemnele direct acasă.

,,- Ați cumpărat lemne pentru sezonul rece?
– Da, anul trecut, desigur.
– Și cât ați plătit?
-1500.
-1500 de lei de la depozit sau de pe marginea drumului?
-Mașinile le aduc direct.
-Și câți metri cubi cumpărați pentru un sezon?
-Șase, minim șase metri cubi. Acolo e mai ieftin, dar trebuie transport propriu, trebuie să plătești și încărcătorii’’.


,,- Da, cumpărăm, avem pădure în apropiere, dacă nu, cumpărăm de la mașinile de pe marginea drumului.
-Ați cumpărat lemne în acest an pentru sezonul rece?
-Am cumpărat mai mult anul trecut, anul acesta încă nu am cumpărat’’.


Valeriu Ciobotaru, specialist din cadrul agenției Moldsilva, a declarat că volumul necesar pentru acest an nu va depăși cantitatea deja tăiată și cea care urmează a fi recoltată până la sfârșitul anului. El a adăugat că, în majoritatea cazurilor, stocurile de lemn rămân disponibile și pentru anul următor.

,,La data de 1 octombrie volumul lemnelor de foc într-o stocuri constituiau 115 mii metrii steri. Totodată în perioada 1 octombrie până la 31 decembrie urmează fi recoltat un volum de 139 mii metri steri. Dacă îți vorbim la resursele integrale pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie acesta constituie 254 mii metrii sterițț’’.

Prețurile la toate tipurile de lemn, inclusiv cel pentru construcții, depind nu doar de tipul lemnului, ci și de regiunea în care este vândut. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu