NOUTĂȚI

Pretinsa datorie de 709 de milioane de dolari este un motiv inventat de Gazprom pentru a opri livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului, susține Sergiu Tofilat

Compus de Redacția STAR

Pretinsa datorie de 709 de milioane de dolari este un motiv inventat de Gazprom pentru a opri livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului. De această părere este expertul în energetică Sergiu Tofilat. Și Șeful interimar al Moldovagaz crede că administrația Gazprom se îndreaptă într-o direcție greșită. Suma fabuloasă de 709 milioane de dolari nu a fost recunoscută de Chișinău, pentru că un audit internațional a indicat o datorie de aproape 100 de ori mai mică a Moldovagaz față de concernul rus.

,,Totul a început în 1994. Atunci, Gazprom a ridicat prețul la gaz pentru Moldova de la 38 dolari jumătate la 80 dolari. Țările din CSI plateau 50 de dolari, statele din Uniunea Europeană, 73 de dolari, iar Moldova plătea cel mai mare preț de pe tot continental European”.

Pe lângă această creștere a prețului de achiziție, rușii ne-au obligat să plătim pentru gazelele naturale în avans și a instituit penalități de 17 ori mai mari decât pentru alte țări. Tot atunci, regimul separatist din regiunea transnistreană a încetat să mai plătească pentru gazul primit, spun experții.

,,Astfel, datoria la gaz a Moldovagaz a crescut vertiginos, de la 22 de milioane la 291 de milioane de dolari în doar un an. Din această sumă, 91 milioane era datoria Transnistria și 100 de milioane, penalități. Gazprom special ne-a impus niște condiții draconice, ca să creeze artificial această datorie și să acapareze gazoductele magistrale din Moldova”.

Folosindu-se de datoriile pe care le pretindea, Gazprom a primit jumătate din acțiunile Moldovagaz. Astfel, concernul rus a devenit acționar majoritar, în schimbul promisiunii de a reduce datoria cu aproape 60 de milioane de dolari.

,,Gazprom și-a amintit de asta abia trei ani mai târziu. Potrivit actului de verificare din iunie 2001, a fost achitată datoria anului 1997. La acel moment, Republica Moldova nu avea datorii pentru anul 1997. În loc să reducă datoria Moldovei, Gazprom, din nou, a stins datoria Transnistriei”.

Șantajul Rusiei a atins cote mari la sfârșitul anului trecut. Atunci, Gazprom a amenințat că dacă nu va primi suma pretinsă de 709 milioane de dolari, nu va mai livra gaze naturale în stânga Nistrului. De la amenințări, rușii au trecut la fapte. De la 1 ianuarie, locuitorii din regiunea transnistreană nu mai au gaze naturale. Iar în ultimele zile, se confruntă cu pene de curent care pot dura și patru ore consecutiv.

,,Pot să vă spun un lucru. Eu cred că subiectul datoriilor, în general, nu trebuie pus în discuție acum. Trebuie să fie, deocamdată, axate discuțiile, asupra continuării furnizărilor, dacă este voință și dorință. Dar dacă Gazprom pune asemenea condiții, atunci această direcție este una greșită, în opinia mea. Sunt alte procedure care pot fi implementate de Gazprom, ca creditor, inclusive adresarea în instanță, recunoașterea acestor decizii de către arbitrajului international pe teritoriul Republicii Moldova și executarea acestor decizii”, a spus Vadim Ceban, șeful interimar al Moldovagaz.

Experții consideră că Moldovagaz nu se confruntă cu probleme financiare. În spațiul public s-a discutat mult despre salariile mari ale administrației întreprinderii și de construcția unui sediu luxos, în centrul Chișinăului.

În 2009, a început construcția clădirii din spatele meu, adică a noului sediu Moldovagaz. Abia în 2020, au fost publicate date despre cheltuieli. Potrivit unui raport financiar al companiei Moldovagaz, valoarea de bilanț a oficiului este de aproape jumătate de miliard de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a refuzat să includă aceste cheltuieli în tariful achitat de consumatori.

,,Cu alte cuvinte, Moldovagaz a cheltuit jumătate de miliard de lei pentru a construi oficiul. Nu a plătit gazul și a rămas datoare la Gazprom”, a mai spus Tofilat.

Expertul se referă la datoria recunoscută de auditul internațional și de autoritățile de la Chișinău, cea de 8,6 milioane de dolari.

Vadim Ceban a spus că decizia de a construi un nou sediu a fost luată de acționarii companiei, iar întreprinderea avea buget pentru o astfel de investiție. Ulterior, clădirea a fost vândută către o filială a sa, „FlacăraAlbastră”.

,,Propietatea acum nu aparține companiei Moldovagaz, aparține comapniei „Flacăra Albastră”, companie – fiică. – Și Moldovagaz ia în chirie spațiul? – Da. Și cheltuielile pentru chirie nu sunt reflectate în tarif. În mod normal, în mod clasic, acest gen de investiții se introduce în tarif, pentru că sunt exemple ale altor companii energetice când aceste investiții se introduc în tarif, dar în cazul Moldovagaz, cred că nu a fost necesară această adresare”.

De la 1 ianuarie, Kievul a interzis tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina. Rusia poate continua livrările către stânga Nistrului printr-un alt gazoduct, care trece prin Turcia, dar refuză să o facă. De menționat că malul drept al Nistrului, adică teritoriul controlat de Chișinău, a scăpat de dependența de gazul rusesc în 2022. De atunci, sunt folosite resurse energetice cumpărate de pe piața europeană.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu