La câteva zile după ce a preluat mandatul de președinte în exercițiu al OSCE, ministra de externe a Finlandei, Elina Valtonen a efectuat o vizită în Republica Moldova. Oficialul s-a întâlnit cu Mihai Popșoi, înainte să ajungă în stânga Nistrului, pentru a discuta despre criza energetică din regiunea transnistreană. Elina Valtonen a reiterat că atât OSCE, cât și Finlanda, sunt gata să ajute Republica Moldova să depășească această perioadă și să găsească o soluție pentru locuitorii din regiunea transnistreană, care de la începutul anului au rămas fără gaze naturale și, de mai multe zile, se confruntă cu pene de curent.
,,Pot să vă spun doar că, din păcate, în ultimii ani și în ultimele decenii, Rusia, prin interpușii săi, inclusiv Gazprom, foarte activ folosește energia drept o armă. Eu presupun, este doar o presupunere, că întreruperea furnizării de gaze naturale cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare nu este un moment ales întâmplător. Este doar o speculație. Eu cred că se încearcă identificarea unei soluții de durată și noi suntem hotărâți ca, alătur de Comisia Europeană, să acordăm asistență în ceea ce privește reforma în domeniul energetic, știu că sunt astfel de planuri”.
,,Vom munci pentru a crea acest sprijin internațional pentru a-i ajuta pe cetățenii noștri din stânga Nistrului să depășească această dificultate în care s-au pomenit din cauza cinismului de care dau dovadă Gazprom și Kremlinul în aceste momente complicate pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Popșoi.
Din 1993, OSCE este implicat în eforturile de soluționare a conflictului transnistrean. Misiunea OSCE în Moldova este prezentă pe ambele maluri ale râului Nistru, cu un birou principal în Chișinău şi birouri regionale în Tiraspol şi Bender.
,, Fiind președintă în exercițiu, sunt angajată să avansez procesul de reglementare transnistreană. OSCE va pune accent pe sprijinirea dialogului și încrederii între părți. Finlanda susține o soluționare complexă și de durată a conflictului transnistrean, toate aspectele sunt bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pe starea de bine a populației în interiorul frontierelor cunoscute la nivel internațional, cu statut special pentru Transnistria”, a spus Elina Valtonen, președinta în exercițiu al OSCE.
,,Deși dialogul nu este unul ușor și problemele sunt adesea politizate artificial, poziția noastră fermă rămâne a fi soluționarea dosarului transnistrean doar pe cale pașnică, prin dialog politic și cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”. a adăugat Popșoi.
Chișinăul a propus regimului de la Tiraspol sprijin în gestionarea crizelor apărute după ce Rusia a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului. Printre propunerile Chișinăului se numără livrări de generatoare, medicamente și alte bunuri de strictă necesitate. Pe lângă aceasta, autoritățile moldovene sunt gata să ajute regimul separatist să cumpere gaze naturale de pe piețele internaționale.
Separatiștii au respins aceste propuneri. Mai mult, aceștia insistă pe faptul că Chișinăul s-ar face vinovat pentru toate problemele apărute, deși acuzațiile sunt neîntemeiate. Anterior, Biroul pentru Reintegrare a catalogat toate acțiunile regimului de la Tiraspol drept o tentativă de desiminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor.
Lasă un comentariu