NOUTĂȚI

Preoții, pompierii și nutriționiștii vin cu recomandări, înainte de Paștele Blajinilor

Compus de Redacția STAR

Pomenirea răposaților se face cu rugăciune și milostenie, nu cu mese întinse printre morminte. Este îndemnul preoților, în ajun de Paștele Blajinilor. Duminică și luni, mii de moldoveni sunt așteptați în cimitirele din toată țara pentru a-i pomeni pe cei trecuți în neființă. În acest context, autoritățile vin cu un șir de recomandări către cetățeni. Nutriționiștii avertizează să nu aducem alimente perisabile în cimitire, pentru a preveni riscurile de intoxicații alimentare.

Părintele Octavian Moșin spune că adevărata pomană se face celor care chiar au nevoie și trebuie dăruită din suflet. Deși este o zi de revedere, trebuie să rămână una spirituală, nu o petrecere.

„În viața aceasta contează nu atât ce oferi, dar cum oferi. Să fie din adâncul inimii. Paștele Blajinilor e o sărbătoare la care nu doar îi pomenim pe cei adormiți ci și un prilej să ne întâlnim cu rudele, cu apropiații. Adesea se stă prea mult în cimitire. Toate mesele de pomenire, alte discuții și comportament decât cel cuvenit în biserică e bine să fie în afara cimitirului”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă oamenilor care merg la cimitire să nu lase lumânările aprinse nesupravegheate și să depoziteze corect gunoiul, pentru a preveni incendiile.

„Gunoiul și tot ce a rămas în urma igienizării să nu fie aprinse. Este foarte important ca acestea să fie depozitate într-un loc special. Lumânările trebuie poziționate în locuri speciale, tave metalice, în afara bisericii, ca să nu fie aprinse materialele combustibile. Atunci când mergem la biserici, trebuie să ținem cont de faptul că automobilele să nu fie parcate în căile de acces”, a spus ofițerul de presă IGSU, Liliana Pușcașu.

De Paștele Blajinilor, mulți aduc mâncare la cimitir, dar puțini se gândesc la riscuri. Alimentele perisabile, lăsate în soare, se alterează ușor și pot provoca intoxicații, mai ales copiilor și vârstnicilor. Nutriționiștii recomandă să evităm acest obicei sau, dacă totuși ducem mâncare, aceasta trebuie să fie proaspătă și consumată rapid.

„Riscurile de toxiinfecție alimentară pot fi. Chiar și aceleași ouă roșii fierte, dacă le ținem câteva ore în căldurile care sunt, așteptând pentru a face toate tradițiile, și ele pot aduce consecințe. Dacă vorbim de copii, părinții sunt cei care trebuie să vadă ce consumă copiii și să le dea doar produse sănătoase, pentru că copiii fac și alergii, și toxiinfecții alimentare mult mai repede decât adulții, în această perioadă”, a spus Luminița Suveică.

Amintim că în zilele de duminică și luni, Primăria municipiului Chișinău va asigura transport public gratuit către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Tradițional, Paștele Blajinilor se sărbătorește la o săptămână de la Învierea Domnului. În unele localități, răposații sunt pomeniți trei zile la rând, sâmbăta, duminica și în ziua de luni.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu