LIFESTYLE

Premieră în 228 de ani. Solstițiul de vară va avea loc mâine, pe 20 iunie, în loc de 21 iunie. Este cea mai lungă zi din an – vom avea 15 ore și 32 de minute de lumină

Compus de Carolina Digori

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează punctul în care axa Pământului este cel mai mult înclinată spre Soare, în emisfera nordică. Acesta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică.

Solstițiul de vară are loc în momentul în care Pământul ajunge în punctul său orbital în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară directă – Ziua Soarelui, iar emisfera sudică primește cea mai mică cantitate.

În emisfera nordică, acest lucru se întâmplă în jurul datei de 21 iunie, iar în emisfera sudică în jurul datei de 21 decembrie. Solstițiul de vară este și momentul în care Soarele pare că atinge cel mai înalt punct pe cer în timpul unei zile, iar ziua are cea mai lungă durată din an. După această dată, zilele încep să scadă treptat în lungime, până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară 2024 va avea loc joi, 20 iunie și va fi cel mai devreme solstițiu din ultimii 228 de ani. În următoarele decenii, solstițiul se va produce tot mai des pe 20 iunie, și nu doar în 21, cum suntem obișnuiți. Până acum 30-40 de ani era ceva normal ca „ziua cea mai lungă” să fie pe 22 iunie.

Solstițiul de vară are multiple semnificații, atât din perspectivă spirituală, cât și din punct de vedere al naturii și al ciclului vieții. Solstițiul de vară marchează punctul din an în care natura este în plină înflorire în emisfera nordică. Este momentul când plantele sunt la apogeul creșterii lor. Din acest motiv, solstițiul de vară este adesea asociat cu energii de abundență și fertilitate. Este un moment propice pentru a recunoaște și a celebra fertilitatea pământului și pentru a mulțumi pentru recolte bogate, scrie bizbrasov.ro.

Pe vremuri, Ziua Soarelui era momentul în care erau calculate recoltele muncilor agricole. În această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tuturor întreg anul. Iată care sunt cele mai importante tradiții și superstiții legate de solstițiul de vară.

În ziua Solstițiului, în unele zone ale țării, oamenii aprind focuri pe câmp și stau în jurul focului. Se spune că rolul focului este acela de a alunga spiritele rele și este complet interzis să stingi focurile. Solstițiul de vară reprezintă și un prilej bun asupra schimbărilor în dragoste. De pe vremuri se spunea că odată cu solstițiu de vară poți avea noroc în dragoste. Ziua era una cunoscută pentru organizarea petrecerilor sau evenimentelor speciale, în familie.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu