NOUTĂȚI

Povestea celei mai vizualizate fotografii din istorie: cu ce sumă a cumpărat Microsoft fotografia cu dealuri verzi

Compus de Carolina Digori

Într-o zi obișnuită de ianuarie din 1996, Chuck O’Rear, un fotograf cu experiență, se îndrepta să-și viziteze iubita, Daphne Larkin. În timp ce călătorea de la casa sa din St. Helena, California, către locuința ei din comitatul Marin, a fost captivat de un peisaj care i-a atras atenția în mod irezistibil. Această scenă perfectă i s-a dezvăluit pe neașteptate, fără să fie planificată.

Mereu port cu mine o cameră foto”, spune O’Rear, „pentru că niciodată nu știi”.

Această zi nu a făcut excepție, iar instinctul său de fotograf i-a adus o recompensă neașteptat de mare. Priveliștea de pe drumul rural îl îndemna să oprească: „Iarba era perfectă, verde, soarele strălucea și erau câțiva nori pe cer”.

Peisajul era atât de impresionant încât O’Rear a tras pe dreapta, și-a pregătit aparatul foto Mamiya RZ67, a folosit un film color Fuji pentru culori mai vibrante și a fixat totul pe un trepied.

Am făcut o fotografie, am avansat filmul – ceea ce nu mai facem digital – și totul a fost gata”.

Imaginea capturată, numită „Bliss”, avea să devină un simbol global.D

Deși mulți ar putea să nu recunoască imediat numele lui O’Rear sau contextul fotografiei, cu siguranță au văzut imaginea: fundalul implicit al sistemului de operare Windows XP. „Bliss” este considerată una dintre cele mai vizualizate imagini din lume, fiind fundalul a milioane de computere între anii 2001 și 2007.

Imaginea, care prezintă niște dealuri verzi sub un cer însorit cu nori, a devenit un simbol al liniștii și serenității în tehnologia digitală. În ciuda popularității sale, O’Rear subliniază că fotografia nu a fost modificată în niciun fel: „Când este pe film, ce vezi este ce obții„, scrie știri pe surse.ro.

Popularitatea „Bliss” a ajuns la urechile lui Bill Gates, care, prin grupul său Corbis, a achiziționat agenția de fotografii Westlight – agenția la care O’Rear a trimis inițial fotografia.

Microsoft a cumpărat imaginea pentru o sumă „cu șase cifre scăzute”, peste 100.000 de dolari, deși suma exactă nu este cunoscută.

Deși pentru O’Rear fotografia a fost doar una dintre multele cadre pe care le-a capturat, aceasta a devenit preferata sa, renumindu-l în mod ironic.

”Chiar și acum, O’Rear primește mesaje regulat despre „Bliss”. „Când voi muri, deși nu voi fi îngropat, Daphne a spus că pe piatra mea de mormânt nu va scrie National Geographic, ci ‘Fotograful Bliss’„.

Pe măsură ce timpul trece, peisajul din „Bliss” se schimbă. Dealul a fost arat și acum este plantat cu viță-de-vie, iar copacii au crescut în spatele dealului. Totuși, impactul și amintirea fotografiei rămân, întipărite în memoria colectivă a utilizatorilor de Windows XP de pretutindeni.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu