NOUTĂȚI

Poliția din Țările de Jos a găsit mașina utilizată în furtul de la Muzeul Drents

Compus de Redacția STAR

La trei zile după ce piese valoroase din tezaurul dacic al României au fost furate din muzeul Drents din Assen, Olanda, polițiștii olandezi suspectează că în spatele jafului s-ar afla clanul Remmo din Germania. Între timp, în România, scandalul ia amploare, iar premierul Marcel Ciolacu solicitat măsuri dure, inclusiv demiteri.

Polițiștii olandezi au găsit autoturismul folosite de hoți și au refăcut o parte din traseul acestora. Mașina folosită la jaf ar fi fost furată miercuri seara dintr o localitate aflată la 200 km distanță de Assen. După comiterea furtului, automobilul a fost incendiat, la fel cum fac cei din clanul Remmo, scrie presa străină.

Între timp, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că tezaurul dacic a fost scos din țară fără aprobarea Guvernului, așa cum ar fi fost necesar. Reprezentanții Ministerului Culturii susțin însă că nu era nevoie de o hotărâre a Executivului pentru transportul artefactelor în Olanda.

”Cer ministruui justiției, să analizeze cu cei mai buni experți, contractual cu muzeul olandez, și să cerem daune fără precedent. Am transmis autrităților olandeze un mesaj ferm, că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea hoților și recuperarea integrală a comorilor dacice. Statul olandez are toata răspunderea acestei situații. Îi solicit deasemenea, ministrului culturii, să ia chiar astăzi masuri dure, inclusiv demiteri dacă este cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract.”

Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată la muzeul Drents trebuia să fie sub protecție strictă, însă, conform autorităților române, securitatea promisă nu a fost asigurată. Hoții au pătruns în clădire forțând intrarea, dupăc e au provocat o explozie. Printre piesele furate se numără celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, datate din secolele V-IV î.Hr. Aceste artefacte sunt printre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu