NOUTĂȚI

Poliția atenționează cetățenii, prin SMS, să raporteze orice tentativă de cumpărare a voturilor în turul doi al alegerilor prezidențiale

Compus de Redacția STAR

Poliția îndeamnă cetățenii să raporteze toate tentativele de cumpărare a voturilor în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Oamenii legii au lansat o amplă campanie de informare în acest sens prin mesaje trimise pe telefoanele mobile, dar și prin spot-uri difuzate în centrele comerciale.

,,Este o metodă rapidă și accesibilă pentru a informa cetățenii. Nu este nevoie de implicarea angajaților pentru transmiterea mesajelor, polițiștii având posibilitatea în paralel să-și desfășoare activitatea’’
, a spus Diana Fetco, purtător de cuvânt al IGP.

Echipa ONE TV a discutat cu mai mulți locuitori ai Capitalei pentru a afla opiniile lor despre coruperea alegătorilor. În timp ce unii au condamnat actul de a-și vinde votul, alții au pus sub semnul întrebării amploarea acestui flagel.

,,Eu nu pot înțelege oamenii care pot să vândă sau să cumpere votul. Chiar dacă n-aș avea serviciu, n-aș avea de mâncat, n-aș putea așa ceva să fac. O să fie tot mai mare ajiotaj cu banii’’.

,,Dacă vinzi votul tău, înseamnă că degeaba mai trăiești în Moldova. Trebuie să ai tu știința ta, cunoștința ta, pentru cine tu votezi, cum votezi, ce o să fie mai departe. Aș vrea cinstit să fie, deschis, nu pe ascuns, pe altă parte’’.

,,Dacă tu votezi pe bani, tu nu votezi din suflet’’.

,,Pentru dânșii aceasta a fost cea mai relevantă oportunitate la moment. Personal, la referendum nu mă așteptam la așa rezultate, foarte mult a influențat’’.

,, Nicio scuză, asta nu e patriot, e trădător al țării, e o infracțiune. O fraudă s-a comis și sperăm de data asta să nu fie nicio încălcare, dar parcă n-aș crede, nu știu’’.

,,Este o situație ciclică: suntem săraci, vindem voturi, apoi rămânem din nou săraci. Singura modalitate de a ieși din acest ciclu este creșterea nivelului de cultură politică al oamenilor’’.


,,Rusia de când Rusia e tot așa, tot ne pune bețe în roate, cu fraude, cu bani, cu războaie, cu tot. Guvernarea trebuie să arate pașii concreți spre Europa și atunci lumea o să înțeleagă’’.

,,Am primit astăzi un mesaj de la poliție, îndemnându-mă să raportez dacă cineva încearcă să mă corupă. Totuși, nu cred că cineva ne-ar corupe – totul este verificat și vizibil. Există oare dovezi că ar fi din partea lui Șor sau că ar fi vreo tranzacție de la el?’’.


,,Aș vrea să cred că organele de drept o să reușească să contracareze aceste acțiuni’’.

Anterior, poliția a anunțat că a identificat toate persoanele din Republica Moldova care au primit bani de la grupul criminal Șor, prin transferuri operate de „Promsvyazbank” – o bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru sprijinirea armatei ruse în războiul din Ucraina. În ultimele două luni, oamenii legii au identificat transferuri în sumă de 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor. Identificarea acestor persoane a fost posibilă după ce, în baza unei hotărâri judecătorești, poliția a obținut informații actualizate despre toți utilizatorii din țară care sunt conectați la sistemul Promsvyazbank.

,,Toți cetățeni ai R.Moldova care vor coopera cu organele poliției, în acest sens, pentru a denunța actele de corupere nu vor fi sancționați’’, a spus Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Persoanele care își vând votul riscă amenzi de până la 37.500 de lei. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu