NOUTĂȚI

Campanie de informare pentru a preveni noi victime ale schemei „ruda implicată în accident”

Compus de Redacția STAR

Poliția a lansat o campanie de informare cu scopul de a preveni noi victime ale schemei „ruda implicată în accident”, după ce numărul de infracțiuni de acest gen a crescut alarmant și s-a extins în toată țara.

,,Atenție! Puteți deveni victima ecscrocilor! Dacă sunteți telefonați de persoane necunoscute, care vă anunță, ca o ruda apropiată Dumneavoastră a fost implicată într-un accident rutier, iar pentru a o scăpa de pedeapdsă ei ceri bani. Întrerupeți imediat apelul și anunțați poliția. Nu transmiteți nimănui bani, datele personale și cele bancare!”

Acesta este mesajul poliției, care va fi transmis atât în limba rusă, cât și în limba română în locurile publice. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, afirmă că deseori victimele escrocilor sunt cetățenii neinformați, în special vârstnicii, de aceea s-a luat decizia de a organiza o amplă campanie de informare.

,,Noi ne-am propus să intesificăm comunicarea și desimenarea informației privind potențiale pericole de ecscrocherie prin metoda ruda în accident. De ceea vor fi publicate și desemnate și prin mediu online și în trolebuze, în maluri, în toate locurile unde noi putem să aducem aceasta informația, ca să fie cât mai accesibilă și anume la ținta care este vizată în aceste escrocherii”.

Una dintre victimele escrocilor este și Olga Cuțevitcaia din Capitală, în vârstă de 70 de ani. Potrivit vârstnicei, cu câteva zile înainte de lansarea campaniei de informare, a primit un apel pe telefonul fix. O femeie, prezentându-se drept fiica ei, susținea că a fost implicată într-un accident, de provocarea căreia s-ar face vinovată. Aceasta ar fi traversat strada într-un loc interzis și, pe lângă faptul că era vinovată de producerea accidentului, a suferit și mai multe traumatisme. După aceasta, escroaca a închis telefonul, iar în scurt timp a sunat a doua oară.

,,”Mamă, urgent e nevoie de bani, pentru că sunt vinovată, am traversat la roșu și e nevoie de bani. Vorbea foarte rău, dar vocea era absolut identică cu cea a fiicei mele, atât de asemănătoare. Eu întreb: „Ce trebuie să fac? Trebuie să strâng bani. Dar nu am bani?” „Te rog să te strădui, pentru că înțelegi în ce situație ne-am pomenit.” Eu spun: „Bine, ce sumă?” „O sumă mare, până la 100 de mii.”

Victima susține că i-a spus că va încerca să găsească această sumă. A început să se pregătească să iasă din casă pentru a căuta bani, dar a primit al treilea apel. Infractorii încercau să afle dacă a reușit să găsească suma de bani. Atunci, Cuțevițcaia a început să aibă primele suspiciuni cu privire la o posibilă înșelătorie.

,,Dintr-o simplă coincidență, nepotul meu era acasă în acel moment. Am intrat la el și i-am spus despre această situație, fiind foarte agitată. El mi-a spus să mă calmez, că sunt înșelată de acești… oameni răi care sună, și că vom rezolva totul. După aceea, am sunat la 112. Știam că astfel de apeluri trebuie raportate la poliție. Apelul a fost înregistrat”.

Cuțevițcaia a adăugat că, după ce s-a adresat poliției, a dat declarații în legătură cu acest caz. În plus, în aceeași zi, escrocii au sunat-o din nou, dar victima le-a spus că a contactat deja poliția și a închis telefonul. Potrivit femeii, la scurt timp după această situație, câțiva dintre cunoscuții ei, la fel vârstnici, au fost la fel sunați de escroci.

Diana Fetco, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General de Poliție, afirmă că, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni devin victime ale escrocilor. Totuși, cetățenii sunt din ce în ce mai informați, iar poliția înregistrează din ce în ce mai multe apeluri de la victime în timp util.

,,De la inceputul acestui an au fost inregistrate 137 de cazuri in care cetatenii au ramas fara sume impunatrtoare de bani, fiind prejudiciati de peste 20 de milioane de lei pana astazi. In toate cazurile au fost pornite cauze penale, fiind retinute peste 70 de procente dintre persoanele implicate, dar aici trebuie sa adaug ca unele dintre ele au figurat in mai multe cazuri. Aceste persoane sunt curieri, oameni platiti ca sa ia banii din punctul A si sa-i transporte in punctul B,capul gruparii gestionand schema de peste hotarele tarii”.

Fetco a mai spus că, de cele mai multe ori, victimele escrocilor sunt pensionarii. În prezent, autoritățile suspectează că ar putea fi vorba chiar de crimă organizată și desfășoară în acest sens o anchetă pentru a identifica organizatorii acestor infracțiuni.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu