NOUTĂȚI

Poliția a înregistrat, duminică, 225 de încălcări ale legislației electorale, cele mai multe fiind comise în Chișinău

Compus de Redacția STAR

Turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică a fost marcat de 16 alerte false cu bombă la unele secții de votare deschise în străinătate, cele mai multe fiind în Germania și România. Alerte cu bombă au fost semnalate, de asemenea, și pe teritoriul țării noastre, la o secție de votare din Varnița, unde au votat persoane cu domiciliul în stânga Nistrului. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat că este pentru prima dată când autoritățile electorale se confruntă cu asemenea fenomen.

,,Am documentat aceste cazuri, am anunțat organele de poliție și vom comunica ulterior detalii suplimentare’’.

O altă alertă falsă cu bombă a vizat duminică podul de legătură dintre Râbnița și Rezina, pe care se deplasau automobile cu alegători din regiunea transnistreană. Poliția a calificat anunțul despre minarea podului drept provocări organizate cu scopul de a acuza instituțiile statului de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot.

În total, poliția a anunțat despre înregistrarea a 225 de încălcări ale legii în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, cele mai multe fiind constatate în Chișinău. Printre nereguli se numără și transportarea organizată a alegătorilor moldoveni din Rusia la secțiile de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Pe rețele de socializare au apărut și imagini din care reiese că alegătorii au fost transportați cu autocare și chiar cu avioanele.

Imagini au fost surprinse într-un în avion plin cu cetățeni moldoveni care au fost transportați din Rusia la Minsk pentru a vota. Și la secția de votare din Istanbul s-au format cozi uriașe, iar o persoană a fost surprinsă în timp ce distribuia moldovenilor care au venit aici să voteze drapele ale Republicii Moldova, ale autonomiei găgăuze și ale Federației Ruse.

Poliția a constatat 24 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Cele mai multe încălcări depistate țin de fotografierea și deteriorarea buletinelor de vot, fiind înregistrate 76 de astfel de cazuri. De asemenea, oamenii legii au anunțat despre 30 de cazuri de agitație electorală și 26 de cazuri de corupere a alegătorilor.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, un localnic din raionul Drochia a sesizat poliția despre faptul că o femeie din aceeași localitate a venit la domiciliul său în dimineața zilei de duminică și i-a oferit lui și soției sale bani pentru a vota împotriva unui candidat electoral. Bărbatului i-ar fi fost oferită suma de 1 600 de lei, iar soției sale – suma de 2700 de lei. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal. Oamenii legii au percheziționat locuința femeii, unde au depistat aproximativ 24 000 de lei, precum și liste ale persoanelor remunerate pentru a vota împotriva unui candidat electoral, dar și pliante cu mesaje care confirmă implicarea ei în aceste ilegalități. Suspecta a fost reținută pentru 72 de ore. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu