Demisia lui Andrei Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și plecarea acestuia din PAS este întârziată. Imaginea sa, ,,extrem de pătată”, a afectat imaginea Partidului Acțiune și Solidaritate, dar, odată cu plecarea acestuia, urmează să fie reabilitată politica promovată de formațiunea aflată la putere, susțin unii experți, care accentuează faptul că remanierile anunțate recent de liderii de la Chișinău trebuiau să aibă loc nu doar în Executiv, ci și în Parlament, dar și în PAS.
,,Imaginea domnului Spînu a fost una extrem de pătată și acest lucru a influențat negativ imaginea partidului PAS. Din acest punct de vedere această demisie putea să fie făcută mai înainte, dar ea s-a produs așa cum s-a produs în termeni temporali și este o mișcare care va reabilita cumva politica promovată de PAS”, a spus Anatol Țăranu, analist politic.
Analistul politic Anatol Țăranu susține că plecarea lui Andrei Spînu din Guvern, dar și din PAS este în favoarea partidului aflat la putere.
,,Acum va depinde în ce măsură și cum va fi partidul capabil să capitalizeze această demitere”.
Analistul politic accentuează că remanierile guvernamentale anunțate de liderii de la Chișinău trebuie să aibă loc, acestea, afirmă Anatol Țăranu, au loc în contextul scrutinului parlamentar de anul viitor.
,,Aceste remanieri sunt îndreptate spre anume pentru a reabilita imaginea PAS-ului și cu siguranță aceste acțiuni sunt împotriva așteptărilor cercurilor largi a opiniei publice vor avea un efect politic care va fi profunzimea acestui efect rămâne de văzut. Este evident că anume alegerile parlamentare sunt acel motiv care i-a făcut pe conducătorii partidului să recurgă la aceste remanieri”.
Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.md, crede că trebuie să fie demisii și-n PAS, și în Parlament ale unor membri, subliniind că mai important este ca Partidul Acțiune și Solidaritate să-și schimbe relația cu societatea.
,,S-ar mai cere probabil și niște demisii de onoare a unor alți membri din Parlament, care și-au permis ieșiri incompatibile cu viziunea pro-europeană.
Dar mult mai important este să fie schimbată relația PAS-ului cu societatea. Este necesar un dialog cu opoziția. În special cea extraparlamentară, să fie consultate pe bune proiectele de decizii. Partidul de la putere ar câștiga mult dacă va deveni incluziv și cu adevărat deschis. Invitarea unor profesioniști, fie ei și cu poziții critice față de acțiunile de până acum ale PAS, ar ajuta mult și țara și partidul în ajun de alegeri”, menționat Valeriu Pașa în contextul demisiei lui Andrei Spînu pe care o califică drept ,,un gest matur”.
Iar fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, crede că plecarea lui Spînu nu are legătură cu ,,pregătirea de alegerile de anul viitor sau dorința de a oferi o lecție clasei politice, ci este o reacție normală, omenească, a unei persoane care a fost supusă unei presiuni enorme și unei campanii de denigrare publică care greu poate fi suportată”.
,,Este o ieșire de onoare din scenă a unui om care a fost supus unor atacuri constante. O ieșire care nu este o mare surpriză, dar care pentru mine se lasă cu regretul că nu am știut să-l susținem în lupta inegală cu bârfologii și zvoniștii. Mă împacă totuși gândul că Andrei va avea mai mult timp pentru familie în următoarea perioadă și va regăsi echilibrul de care are nevoie”, a conchis Marcel Spatari.
În data de 6 noiembrie, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a anunțat că remanierile guvernamentale vor avea loc în maxim zece zile, dar fără a preciza numărul exact al membrilor Guvernului care urmează să rămână fără funcție. Declarația a fost făcută în contextul în care președinta Maia Sandu a vorbit despre ele atât în timpul campaniei electorale, cât și după alegerile prezidențiale.
Lasă un comentariu