Fugarul Vladimir Plahotniuc folosea 11 pașapoarte și cel puțin trei identități false pentru a putea călători fără a fi prins. Actele au fost descoperite în urma perchezițiilor făcute de polițiștii și procurorii eleni, în vila din Grecia în care a locuit în ultima perioadă oligarhul. Unele dintre ele aparțin aceluiași stat, dar au identitate diferită, fotografie diferită sau date personale diferite, cum ar fi data, luna sau anul nașterii.
După șase ani în care a fost de negăsit, Vladimir Plahotniuc a fost prins și se află în arest preventiv, în Grecia. Moldova pregătește cererea de extrădare.
În ultimii șase ani, oligarhul a fost căutat de Interpol, dar în baza de date erau doar acte emise de patru țări: România, Moldova, Mexic și Rusia. În urma perchezițiilor făcute în Grecia, a ieșit la iveală că oligarhul folosea tocmai 11 pașapoarte emise de șase state. Unul, de Republica Vanuatu, o țară insulară situată în Oceania, pe numele AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako.
Pe același nume, a fost emis un pașaport de autoritățile din Irak, și el găsit asupra lui Plahotniuc. De menționat că oligarhul mai folosea și alte identități. De exemplu, în pașaportul ucrainean, este indicat numele Mykhailo TAUSHANZHY, iar în pașaportul și cartea de identitate emise de Ucraina, TAUSHANOV Mihail. Plahotniuc mai folosea și un pașaport românesc, cu numele de Antohe Mihail. De menționat că în Rusia, Plahotniuc avea alte două identități: Stanislav Kirsanov și Mihail Taushanov.
De altfel, Rusia a cerut și ea extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, a declarat șeful poliției din Moldova. Asta în timp ce, Ziarul de Gardă a scris că Plahotniuc a fost la Moscova în acest an, fără a fi reținut, informație confirmată de sursele publicației. Moscova însă pare să fi devenit fieful oligarhilor fugari. Ilan Șor, condamnat definitiv în Moldova în dosarul privind frauda bancară, se află și el în Rusia și apare la evenimente organizate de Kremlin.
Totodată, Poliția Republicii Moldova a confirmat oficial că atunci când a fost prins, Vladimir Plahotniuc era însoțit de fostul deputat democrat, Constantin Țuțu. Și asupra lui Țuțu au fost găsite acte emise de România și Bulgaria, pe o altă identitate: Andrie Sîli. În cazul lui Plahotniuc, autoriățile moldovene au început procedura de extrădare.
Cererea trebuie trimisă în Grecia în cel mult 40 d zile de la reținerea sa. Plahotniuc este așteptat în Moldova pentru a răspunde învinuirilor de creare și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.