NOUTĂȚI

Peste patru mii de asistenți sociali au fost instruiți în cadrul programului RESTART, organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Compus de Redacția STAR

Peste patru mii de asistenți sociali au fost instruiți în cadrul programului RESTART, organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Cursurile de formare includ și bazele managementului, studierea limbilor străine și cursuri de psihologie și adaptarea activităților profesionale la standardele europene.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, cu ajutorul programului RESTART, se va putea identifica ce cunoștințe dețin asistenții sociali, indiferent de regiune, și le vor fi oferite cursuri speciale de formare, de exemplu, aceștia ar putea însuși tehnologii digitale sau management.

„Noi ne propunem ca până la sfârșitul anului 2025 să cuprindem în instruiri, cel puțin 10 mii de colegi de ai noștrii. Pân la sfârșitul anului 2024 ne propunem să ajungem la 6 mii de colegi și colege. Și vreau să spun că pân la momentul actual am putut să ne consolidăm eforturile noastre să ne coordonăm pe interior pentru a oferi programe destul de calitative pentru aproximativ 4 mii de colegi”.

Buzu susține că aceste cursuri vor eficientiza munca asistenților sociali, de care depinde calitatea vieţii celor mai vulnerabile persoane.

„Calitatea acestei intervenției depinde de calitățile, cunoștințele colegilor noștrii. Și un element foarte important pe care noi vrem să îmbunătățim se referă anume la cum noi ajutăm colegii noștrii de la prima linie să devină și mai buni și mai eficienți și mai integre”.

Mai mult, ministrul a subliniat că anterior, mulți asistenți sociali au renunțat la job din cauză că nu erau suficient de pregătiți pentru o astfel de muncă și din lipsa oportunităților de creștere profesională. Programul RESTART are ca scop soluționarea acestei probleme, spune Alexei Buzu.

„Noi la moment nu avem un cadru clar de dezvoltarea resurselor umane. Noi trebuie să înțelegem că în medie, dacă ne uităm la cifrele din ultimii ani, în medie undeva 15% din colegii noastre pleacă din sistem. Deci este un sistem supus unor șocuri în fiecare an, munca este destul dificilă”.

În total, în instruirea, pregătirea specialiștilor și finanțarea programului vor participa 21 de organizații, inclusiv organizații internaționale precum ONU, UNICEF, cât și organizații locale neguvernamentale implicate în domeniul protecției sociale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu