Peste 700 de angajați de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova și-au dat demisia de la începutul anului din cauză că nu și-au ridicat salariile de mai multe luni. Potrivit directorului intermar al CFM, Sergiu Tomșa, suma datoriilor salariale față de angajați se ridică la peste o sută de milioane de lei.
,,Avem datorii salariale pentru angajații Căii Ferate din luna martie. Din suma calculată s-a achitat 50 procente, ceea ce avem pe luna martie. Cu părere de rău se eliberează oamenii, dacă 10 pleacă, cinci îi angajăm până la 25 de persoane pe lună pleacă și undeva 10-15 persoane noi angajăm”.
Directorul CFM susține că încearcă să găsească soluții, însă acestea pot ameliora situația doar pe o perioadă foarte scurtă.
,,Dacă să luăm pe ultima perioadă de jumătate de an 2023, noi numai de la transportul de marfă am încasat 456 de milioane de lei, când în comparație cu anul acesta prima jumătate de an, noi am încasat 282 de milioane de lei. Avem un minus de 174 de milioane de lei. Lunar avem minus 29 de milioane de lei sunt banii care nu ne ajung pe salarii. Sunt din cauza volumelor foarte scăzute. Sperăm ca să meargă cerealele la export, cu părere de rău merg foarte puțin. Pe luna iulie avem de transportat la 16 mii de tone. Este foarte puțin nici motorina nu o acoperim”.
Agenția Proprietăţii Publice în gestiunea căreia se află CFM afirmă că este în căutarea soluțiilor pentru a remedia situația financiară a CFM.
,,Vorbim despre valorificarea activelor neutizate, ori de-a lungul anilor Calea Ferată a adunat mai multe obiective care de ani de zile nu se folosesc în procesul tehnologic. Aceste bunuri trebuie să fie utilizate 01:39 MUSCĂ 01:52 Am rugat să fie intentată o listă de clădiri, de active care pot fidate în arendă și pot fi valorificate”, susține Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietăți Publice.
Președintele Federației Sindicatului Feroviarilor din Moldova, Ion Zaporojan susține că de la începutul anului au plecat de la Calea Ferată peste 700 de angajați.
,,Au plecat din mai multe motive că sunt pensioneri și că nu au primit salariile. Ei trebuie să întrețină familiile cumva. Îi jale mare sunt multe divorțuri. Și nu-i primul an, dar îi al noulea an”.
Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova are aproape cinci mii de angajați.
Lasă un comentariu