Peste 70% dintre femeile din Moldova au fost supuse cel puțin o dată violenței fizice sau emoționale din cauza urii de gen. Această temă, împreună cu măsurile de combatere a acestui fenomen, a fost discutată în cadrul unui forum organizat de Asociația Institutum Virtutes Civilis, cu sprijinul UN Women Moldova și al Ambasadei Suediei. La eveniment au participat peste 80 de reprezentante ale autorităților locale, structurilor de forță, lucrători sociali și activiști civici.
,,Din păcate la nivel global la fiecare 11 minute o femeie este ucisă pentru că este femeie. Este jertfă a violenței de gen. Aceasta arăta o problemă enormă de înțelegere, educație, comportamentul, toleranță în societățile noastre și totodată cum putem noi construi societăți puternice atunci când avem o ură atât de pronunțată împotriva fetelor și femeilor?’’, a spus Liliana Palihovici
președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”.
Aproximativ 95% dintre victimele violenței domestice din Moldova sunt femei. Pentru a eradica fenomenul, oamenii trebuie să raporteze cazurile de violență, spun specialiștii.
,,Doar astfel de atitudine pot ajuta să schimbăm percepția societății și să schimbăm situația. Atunci când ești martorul sau martora unui caz de violența – ia atitudine, acționează, susține victimă, adresează-te la servicii, raportează cazul și aceasta s-îmbunătățește situația’’.
În raionul Călărași, tot mai multe femei au început să rupă tăcerea și să ceară ajutor, spune șefa poliției locale, Diana Cotelea.
,,Persistau acele stereotipuri, să nu cunoască lumea, să ascunde de vecini, de rude. Ultima perioadă se atestă că victimele violenței în familie sânt foarte deschise, nu ascund și vin și declar cazurile de violență în familie. Până la moment în raionul Călărași au fost emise 96 de ordine de restricție de urgență’’.
Moldova nu este singura țară unde violența de gen este o problemă, afirmă reprezentanta UN Women în țara noastră, Dominika Stojanoska.
„Din păcate, situația violenței în Republica Moldova este similară cu cea de la nivel global. Conform celor mai recente date din 2018, deși nu sunt foarte actuale, trei din patru femei au devenit victime ale violenței bazate pe ură de gen într-o anumită măsură. Desigur, acesta este un fenomen foarte adânc înrădăcinat, este, așa cum am spus, o adevărată pandemie, astfel că va dura mai mult timp să fie eradicat. „
,,Trebuie implicate autoritățile locale, forțele de ordine, sectorul medical și cel educațional. Toată lumea trebuie să fie conștientă de problemă și să găsească soluții împreună. De asemenea, trebuie implicați și bărbații, deoarece, în cele mai multe cazuri, ei sunt și problema, dar și soluția”, a precizat Katarina Fried,
ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat în contextul campaniei anuale UN Women „16 Zile de Activism Împotriva Violenței de Gen”, care se va desfășura între 25 noiembrie și 10 decembrie.
Lasă un comentariu