Cetățenii care beneficiază de compensații pentru energie termică au început să primească banii pentru luna decembrie, fie pe carduri sociale, fie la oficiile poștale. Sumele, majorate din cauza creșterii tarifelor la utilități, variază între 500 și o mie de lei. Deși unii cetățeni s-au declarat mulțumiți de acest ajutor, alții consideră că sumele sunt neînsemnate în raport cu cheltuielile. Oamenii spun că sunt nevoiți să economisească la maximum și, în unele cazuri, să renunțe chiar la medicamente și la mai multe produse alimentare pentru a face față facturilor uriașe.
,,Ce ajunge? Nu ajunge, că e scump toate celea, s-au ridicat prețurile și nu-i de ajuns pentru noi pensionari, dar și pentru tineri tot la fel. Gazul ista ne ia toată pensia”.
,,Ne-a dat, așa să spunem, aproape maximală, că noi suntem săraci, 2000 de lei pensia, și eu și el și e puțin. Ne-au dat 800 de lei. – V-au ajuns acești bani? – Ei… ne-au ajuns. Anul ista am cheltuit vreo patru mii”.
,,Dacă guvernanții au spus că e de ajuns, cred că e atâta. Mai mult au spus nu-s bani, pentru că salariile la guvernanți. Și noi cu 2-3 mii pensionarii trăim, dacă să ne jeluim, numai lui Dumnezeu. Nu mâncăm, nu ne cumpărăm ce ne trebuie, medicamente nu cumpărăm deloc și trăim așa de azi pe mâine”.
,, – Mi-a venit pe telefon. – Cât? 800! Am staj de 23 de ani și nu pot să pretind la altceva. Am încălzire autonomă și depinde ce temperaturi sunt în casă”.
,,E insuficient. Nu acoperă nimic. Economisim la orice. Va fi mai greu să achităm”.
Iuliana este nevoită să-și asume cheltuieli și pentru mama ei pensionară. Fără ajutorul fiicei, vârstnica n-ar putea face față facturilor uriașe la încălzire, deoarece pensia ei îi ajunge doar pentru medicamente și tratament. În plus, Iuliana are în grijă doi copii mici, ceea ce face ca cheltuielile să fie considerabile.
,,Am primit compensația 800 de lei și eu am înțeles că asta e foarte mult, că toți au primit 300 de lei. Eu trebuie s-o întrețin pe mama mea”.
Printre oamenii pe care i-am întâlnit la Oficiul Poștal s-au numărat și cei care nu au primit compensații. Deși au venituri modeste, aceștia nu au fost eligibili pentru programul „Ajutor la contor”.
,,Nu mi-a venit nici nemajorată, nu că majorată. Mai depun, ce să pierd timpul în zadar”.
Compensațiile pentru luna decembrie sunt disponibile din data de 10 ianuarie. În prezent, peste 680.000 de familii au beneficiat de acestea. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, bugetul pentru decembrie a fost de 495 de milioane de lei, iar compensația medie a fost de 727 de lei. Autoritățile dau asigurări că după aplicarea compensațiilor oamenii nu vor plăti mai mult decât anul trecut.
Pentru perioada ianuarie-martie, toți beneficiarii de compensații, vor primi și compensații pentru electricitate. Iar începând cu luna ianuarie, Guvernul va acoperi creșterile de tarif la agentul termic centralizat, a precizat luni ministrul Buzu, într-o postare pe rețelele sociale.
Anul 2025 a început cu majorări semnificative ale tarifelor pentru gaze, energia electrică și termică. Majorările au fost aprobate de ANRE în contextul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura o mare parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Deficitul este acoperit, potrivit datelor zilnice prezentate de Ministerul Energiei, din producția locală și din surse externe.
Lasă un comentariu