NOUTĂȚI

Peste 500 de istorici, filologi și profesori universitari din România și Republica Moldova susțin parcursul european al țării noastre

Compus de Redacția STAR

Peste 500 de istorici, filologi și profesori universitari din România, Republica Moldova și alte țări susțin că aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova este o șansă istorică spre prosperitate și pace. Mesajul se conține în declarația finală a ediției din acest an a Congresului Național al Istoricilor Români, care s-a desfășurat în aceste zile pentru prima dată la Chișinău.

„Congresul Național al Istoricilor Români susține parcursul european al Republicii Moldova și îndeamnă cetățenii să participe la referendumul din 20 octombrie 2024 și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene. Experiența istorică a României este deosebit de relevantă pentru mizele opțiunii pe care o au de făcut cetățenii Republicii Moldova”, se menționează în declarația adoptată.

Participanții la eveniment au subliniat că aderarea la Uniunea Europană este o opțiune fermă pentru progres și pace.

„Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost o șansă istorică de progres economico-social și de asigurare a protecției împotriva oricăror amenințări externe. Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres economico-social, pentru bunăstare, pentru valorile europene și consolidarea propriei securități”, se mai arată în documentul aprobat la Congresul Național al Istoricilor Români.

De asemenea, istoricii au denunțat practicile de falsificare și denaturare a trecutului ca mijloc de justificare a războiului agresiv purtat de Rusia împotriva poporului și statului ucrainean. Specialiștii în domeniul studierii trecutului au afirmat că „istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni, care ar putea să meargă dincolo de Ucraina spre alte state, inclusiv spre Republica Moldova, de aceea, este datoria noastră comună să ajutăm victimele să respingă agresiunea.”

Congresul Național al Istoricilor Români se organizează o dată la doi ani. Primele trei ediții s-au desfășurat la Cluj-Napoca, Iași și Alba-Iulia. Cea de-a IV-a ediție a evenimentului a început miercuri, 28 august, la Chișinău și se va finaliza la Suceava în data de 31 august. Parteneri în organizarea Congresului și finanțatori ai evenimentului sunt Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova , Ministerul Educației din România, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu