Vectorul european a câștigat în Republica Moldova. Numărul alegătorilor pro-europeni a fost mai mare decât cel al alegătorilor anti-europeni la referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Rezultatele preliminare arată că s-au pronunțat pentru parcursul european 50, 46% la sută dintre alegătorii care au participat la plebiscit. Curtea Constituțională are la dispoziție 10 zile pentru a lua o decizie privind validarea referendumului constituțional.
După procesarea tuturor proceselor verbale, numărul alegătorilor care și-au dat acordul pentru includerea în Constituție a obiectivului de aderare a Republicii Moldova este de 751 235 de alegători, cu 13 596 mai mulți decât alegătorii care s-au pronunțat împotriva acestei modificări a Legii Supreme.
,,Referendumul a fost câștigat cu un vot majoritar și acest vot majoritar permite introducerea în Constituție a principiului, care presupune aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și susținerea cetățenilor pentru această cale. Cetățenii printr-un vot majoritar au decis că Republica Moldova merge spre calea integrării europene’’, a spus Maia Sandu.
Președintele Maia Sandu, cea care a inițiat referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a reclamat faptul că forțe interne și externe au încercat să fraudeze referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin cumpărarea a 300 de mii de voturi.
,,Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă.Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii 2 ani, este un atentat asupra democrației și libertății poporului nostru. Un atentat asupra aspirației poporului nostru de fi parte a familiei europene a păcii’’.
Contracanditatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, desemnat de PSRM, a recunoscut că nu a luat buletinul de vot pentru a participa participat la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
,,Nu. Eu nu l-am luat, dar nu din motive că sunt împotrivă. Eu sunt adeptul integrării europene. Eu asta am demonstrat și acum 10 ani. Nu am votat la referendum în semn de protest față de acțiunile nejustificate ale actualei conduceri’’.
Chiar dacă a boicotat referendumul, Stoianoglo a acuzat guvernarea că, prin acest exercițiu electoral, a adus viitorul european al Moldovei pe marginea unei totale discreditări.
,,Cea mai rușinoasă parte a acestor alegeri este legată de așa-numitul referendum privind parcursul european. Consultanții puterii au apelat la cele mai cinice metode de manipulare, încercând să asocieze popularitatea ideii de integrare europeană cu candidatul lor aflat în criză de credibilitate. Ei au crezut că drumul european poate fi acaparat de un singur om’’.
La referendum au participat 1478 958 de alegători, ceea ce reprezintă 49,81 la sută, mult peste pragul de participare de 33 %.
,,Să intrăm în UE, să fie mai bine pentru cetățeni, pentru țară ca să se dezvolte mai bine și să vină ajutoare care o să pună țara pe picioare’’.
,,Să mergem spre Europa și mai departe. Să decidem ce vrem ori cu stânga ori cu dreapta’’.
,,Să fie pace, un viitor bun pentru copii’’.
În cazul în care Curtea Constituțională va confirma validitatea rezultatelor referendumului, legea privind modificarea Constituției privind includerea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană se va considera adoptată din data de 20 octombrie și va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial.
Lasă un comentariu