NOUTĂȚI

Peste 400 de persoane sunt documentate de poliție, după ce au primit bani în schimbul votului

Compus de Redacția STAR

Peste 400 de persoane au ajuns în vizorul poliției, după ce au primit bani în schimbul votului pentru un anumit candidat. Polițiștii susțin că alegătorii implicați ar putea primi amenzi de până la 37.500 de lei.

Potrivit autorităților, majoritatea cooperează cu ancheta și oferă informații, ceea ce îi scutește de amenzi. Poliția continuă să investigheze atât persoanele care au acceptat bani pentru vot, cât și pe cele care au organizat mituirea electoratului.

De asemenea, poliția anunță că a identificat toate persoanele din Republica Moldova care au primit bani din partea grupului criminal Șor prin trasferuri operate de „Promsvyazbank”, bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Oamenii legii susțin că banii au fost oferiți în schimbul voturilor sau a exprimării opțiunii „NU” la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Stabilirea identității acestor persoane a fost posibilă după ce, în baza unei încheieri a instanței de judecată, poliția a ridicat informațiile actualizate până la data de 22 octombrie despre toți utilizatorii din Republica Moldova conectați la sistemul Promsvyazbank. Poliția nu oferă detalii despre numărul acestor persoane, dar precizează că acestea riscă amendă de până la 37 500 de lei pentru că au acceptat bani în schimbul voturilor și că pot scăpa nepedepsiți dacă vor coopera cu ancheta și vor oferi informații.

La rândul său, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a afirmat că nu „cunoaște un alt exemplu de tentativă atât de deschisă și sfidătoare de corupere a unui scrutin electoral”. Într-un interviu acordat BBC, Dragalin a precizat că, în colaborare cu poliția, procurorii au descoperit o schemă piramidală de plăți, coordonată direct din Rusia de oamenii afiliați fugarului penal Ilan Șor. Ea a subliniat că procurorii au obținut dovezi prin interceptări telefonice, surse operative și declarații ale martorilor, iar o parte din aceste probe a fost făcută publică.

În urma scrutinelor care au avut loc duminică, 20 octombrie, actuala președintă și candidata Maia Sandu a afirmat că „bandiții”, care vor cu orice preț să vină la putere, au avut drept țintă cumpărarea a 300.000 de voturi, iar instituțiile de stat au documentat 150 de mii de oameni plătiți pentru vot. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu