Peste 350 de persoane au fost amendate pentru că și-au vândut votul în favoarea unui candidat, fiecare dintre acestea achitând între 25.000 și 37.500 de lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de aproximativ un milion de lei. În prezent, CNA examinează și alte cazuri de corupere electorală, iar cei care se autodenunță, cooperează cu ancheta sau oferă informații vor fi scutiți de amenzi.
De asemenea, poliția a anunțat că a identificat toate persoanele din Republica Moldova care au primit bani din partea grupului criminal Șor prin transferuri operate de „Promsvyazbank”, bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Oamenii legii susțin că banii au fost oferiți în schimbul voturilor sau a exprimării opțiunii „NU” la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Stabilirea identității acestor persoane a fost posibilă după ce, în baza unei decizii a instanței de judecată, poliția a ridicat informațiile actualizate până la data de 22 octombrie despre toți utilizatorii din Republica Moldova conectați la sistemul Promsvyazbank.
,,Noi am publicat 130.000 de conturi, dar beneficiari au fost mult mai mulți, deoarece pe un cont au fost mai mulți beneficiari. Vom avea în continuare activități de percheziții, probabil, și rețineri’’, a spus Adrian Efros,
ministru al Afacerilor Interne.
În ultimele luni, ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au desfășurat percheziții la mai multe adrese din țară, fiind vizați activiști, simpatizanți și funcționari publici susținuți de fugarul penal Ilan Șor, în cadrul unor dosare legate de coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice.
,,Reiterez acest apel public către procurori și judecători ca să dinamizeze aceste procese în examinarea cauzelor de corupție și adoptarea de decizii, fiindcă doar așa vom putea crea acest sentiment de răspundere și de prevenție pe viitor’’, a spus Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.
La rândul ei, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a afirmat într-un interviu acordat BBC, că nu „cunoaște un alt exemplu de tentativă atât de deschisă și sfidătoare de corupere a unui scrutin electoral”.
Lasă un comentariu