NOUTĂȚI

Peste 200 de întreprinderi agricole din țară și de peste hotare și-au expus echipamentele și tehnologiile inovatoare în cadrul expoziției Moldagrotech

Compus de Redacția STAR

Peste 200 de întreprinderi agricole din Moldova, Austria, Belarus, Bulgaria, Italia, Polonia, România și Ucraina și-au expus echipamentele și tehnologiile inovatoare în domeniul agriculturii în cadrul expoziției Moldagrotech. Astfel, fermierii din Moldova pot descoperi toate inovațiile utilizate de agricultori din întreaga lume.

La expoziția de toamnă Moldagrotech 2024 fermierii pot găsi soluții pentru problemele lor datorită tehnologiilor agricole de ultimă generație. De exemplu, sunt prezentate modele noi de drone, a căror utilizare poate reduce semnificativ costurile agricultorilor, sau echipamente autonome care sunt deosebit de utile în contextul lipsei forței de muncă.

Expoziția este vizitată atât de fermieri și antreprenori din Moldova, cât și de cei din străinătate, care vin pentru a se informa sau pentru a-și prezenta propriile echipamente la viitoarele ediții. Unii participă pentru a afla care sunt inovațiile în domeniul tehnologiilor agricole, în timp ce alții vin pentru a achiziționa echipamente.

,,Și în fiecare an ar fi de dorit oricare agricultor să-și înnoiască măcar parțial cât de puțin parcul de agregate de tehnic și așa mai departe. Dacă să lăsăm odată în 5 ani, ai o problema, nu poți să înnoiești tot de odată’’.

,,În Moldova există o cerere mare pentru utilaje, deoarece acest domeniu se dezvoltă. Am observat că aici, în Moldova, cererea este într-adevăr mare, de aceea am decis să vin aici’’.


,,Venim aici în fiecare an pentru a vedea ce este nou în tehnologiile de cultivare a culturilor agricole și ce mașini și echipamente sunt disponibile pe piață în țară, cât și pentru a ne reînnoi parcul de utilaje’’.

La expoziție sunt prezentate atât echipamente tradiționale, cât și unele inovatoare, cum ar fi tractoarele și combinele autonome.

,,Noi avem o lipsă foarte mare de forță de muncă și de mecanizatori și de specialiști. Așa un robot autonom, care îl vedeți în spatele nostru, care a fost adus primul în Moldova, îndeplinește orice lucrarea. Dar s-înțelegem el înlocuiește 3 tractoriști, 3 mecanici, 3 tractoare și nu are sărbători, lucrează oricând și când trebuiește și lucrare el se face calitativ’’, a spus Alexandru Perjan, reprezentant companie.

Dronele nu mai sunt o noutate în sectorul agricol, însă anual sunt lansate modele mai performante. Vitalie Sacară, administrator al unei companii care oferă servicii de întreținere și vânzare a dronelor, susține că noile modele sunt aproape complet autonome și pot îndeplini o varietate de funcții. Sacară explică faptul că, de exemplu, pentru a fertiliza grâul, un tractor ar trebui să intre pe câmp și să deterioreze o parte din recoltă, în timp ce drona ajută la evitarea acestor pierderi.

,,Fermierul, doar evitând aceste pierderi și economisind 20% din chimicale, obține un câștig de 50-70 de euro pe hectar, obținând venituri suplimentare și o recoltă mai mare. Pentru 100 de hectare, drona aduce deja un câștig de 5-7 mii de euro, iar aceasta poate acoperi 100 de hectare într-o singură zi’’.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat importanța investițiilor și modernizării agriculturii în contextul schimbărilor climatice.

,,Trăim într-o perioadă extrem de complicată, condițiile meteorologice în fiecare an sunt de la rău înspre mai rău, lucrul care ne face să fim mult mai cooperanți, mult mai interesați în tot ce înseamnă noi tehnologii, cunoștințe noi, pe dimensiunea agriculturii, pe dimensiunea tehnicii, lucru care să ne poată a ajuta pe noi toți, care facem agricultura să facem fața acestor provocări’’.

Expoziția Moldagrotech are loc la complexul Moldexpo în perioada 17-19 octombrie. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu