Deși trecerea la distribuția pe orizontală a agentului termic în Chișinău a început încă din anul 2016, până acum doar 60 de blocuri din capitală au trecut la acest sistem. Se întâmplă din cauza costurilor ridicate și a lipsei de finanțare. Situația se va schimba însă începând cu anul viitor, promit autoritățile care s-au împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și de Dezvoltare. Astfel în șapte ani, 1660 de blocuri din Chișinău urmează să treacă treptat la distribuția pe orizontală a agentului termic.
Pentru a trece la distribuția căldurii pe orizontală, asociațiile de locatari trebuie să depună cereri pentru finanțare la Termoelectrica. Oamenii vor plăti doar modificările din apartamente, iar restul costurilor vor fi acoperite de autorități. Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să îndeplinească și anumite condiții, susține secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
„Primul criteriu, de la cinci etaje în sus. Al doilea, trebuie să existe asociație de proprietari creată conform legii. Și să existe decizia adunării generale a locatarilor privind transmiterea sistemului de încălzire la balanța Termoelectrica. 08:55 MUSCA 09:48 Toate investițiile vor fi efectuate de Termoelectrica. Până la ușa omului nu este nicio cheltuială absolut a locatarului”.
Trecerea la distribuția pe orizontală a agentului termic în Chișinău a început în 2016, iar până acum doar 60 de blocuri din capitală au trecut la acest sistem. Cei care beneficiat de schimbare se bucură de facturi mai mici și de un confort termic sporit.
„Noi aici avem un dozator de căldură care este împărțit la patru apartamente. La fiecare etaj sunt identice aceste sisteme de control, de căldură. Ele se reglează de la ecranul dat. Căldura merge constant deja prin apartamente. Te-ai dus de acasă pe o săptămână, ai oprit și nu mai vine căldură. Nu mai plătești nimic adăugător. Dar uzul consum e pentru toți, se împarte la toți egal”, a spus președintele unei Asociații de locatari, Eugen Buruiană.
Pe lângă asta, fiecare apartament are un termostat individual pentru reglarea căldurii în camere. Deși schimbarea a necesitat și investiții personale semnificative, oamenii sunt mulțumiți de rezultat.
„E bine, desigur. Etajele de sus aveau calorifere fierbinți, dar jos erau reci, pentru că se pierdea căldura prin țevi”.
„E foarte bine. Vreau mai tare, mai tare dau, vreau mai încet, mai încet. Dacă nu, îl închid cu totul”.
„Eu sunt tare fericit că am așa încălzire”.
Valoarea proiectului este de 326 de milioane euro, iar jumătate din sumă a fost împrumutată de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, restul fiind finanțat de Banca Europeană pentru Investiții și granturi europene. Lucrările vor începe anul viitor și vor dura aproximativ șapte ani.
Lasă un comentariu