NOUTĂȚI

Peste 16 mii de tineri au depus dosarele la școlile profesionale din țară

Compus de Redacția STAR

Peste 16 mii de absolvenți de gimnaziu au depus deja dosarele pentru a fi admiși la una dintre instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară. În timp ce unele meserii au fost luate cu asalt, în cazul unor specialități precum croitoria și tâmplăria sunt puțini doritori.

În acest an, 364 de candidați au depus actele pentru a fi admiși să învețe în Școala profesională numărul 2 din Chișinău. Cei mai mulți au optat pentru meseria de bucătar, astfel toate locurile cu finanțare de la buget pentru această specialitate s-au epuizat în primul tur al admiterii. La polul opus s-a clasat meseria de brutar, unde au aplicat doar 28 de candidați.

Mădălina a depus actele la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău. Tânăra ne-a povestit că este pasionată de cofetărie și brutărie. Pasiunea pentru gătit a moștenit-o de la bunica și mama ei, așa că nu a stat mult pe gânduri atunci când și-a ales specialitatea.

,,Mulți membri din familie au experiență în cofetărie și am decis și eu să dau și sper să fie tot bine. Când eram mică visam să am o cafenea și am decis să dau pentru cofetar și dacă o să fie bine o să încep să îmi deschid ce am în plan”.

Și Călin vrea să devină un bucătar renumit.

,,- Îmi place să fiu bucătar și să pregătesc mâncarea. – Ce vise ai? – Să ajung bucătar și să deschid un restaurant”.

Școlile profesionale continuă să fie solicitate de tineri, afirmă managerii instituțiilor de învățământ. Directorul Școlii Profesionale nr. 2 din Capitală, Vitalie Belîi spune că 88 la sută dintre locurile disponibile au fost deja ocupate.

,,Admiterea 2024 ne-a convins încă odată diversificarea ofertelor educaționale spre domenii care sunt actualmente solicitate. Numărul de elevi rămâne constant, se atestă o usoară descreștere, dar aceasta este o obectivă, dar în linii generale oferta educațională a scolii profesionale numărul 2 este una competitvă”.

Instituția dispune de laboratoare dotate cu echipamente moderne pentru pregătirea cofetarilor și brutarilor.

,,Aici se învață de la anul întâi până la anul trei. În laborator sunt 14 copii, care lucrează câte doi în echipă, la 14 copii este un maistru instructor. O lecție durează 3-4 ore, începem de la cernutul făinii până la preparatul gata. Fiecare copil are o fișă tehnologică acolo scrie de la primul pas până la ultimul”, Emilia Boran, laborantă.

Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, mai sunt disponibile încă trei mii de locuri bugetare în învățământul profesional tehnic.

,,Sunt solicitate și meseriile precum din domeniul prelucrării metalului, automobilistic cum ar fi mecanica auto, electrician. Dar avem meserii care nu sunt atât de solicitate tâmplar, cusător sau cusătoreasă unde se atestă o scădere la aceste meserii”, a declarat Silviu Gîncu, șef direcție Politici în Domeniul Învățământului Profesional Tehnic, MEC.

Autoritățile spun că, în acest an, numărul candidaților în învățământul dual acrescut cu 30% față de anul precedent. În Republica Moldova funcționează 81 de instituții de învățământ profesional tehnic.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu