NOUTĂȚI

Pe teritoriul țării sunt prognozate mai multe furtuni geomagnetice cu intensitate redusă

Compus de Redacția STAR

Soarele a ajuns la activitate maximă, iar pe teritoriul țării sunt prognozate mai multe furtuni geomagnetice, spun specialiști. În dimineața zilei de joi, în jurul orei 4, a avut loc o furtună geomagnetică cu un indice Kp de 6, un nivel moderat, fără a provoca daune asupra mediului sau a afecta sănătatea. Specialiștii în meteorologia spațială atrag atenția că, în următoarele zile, se așteaptă și alte furtuni geomagnetice, dar de o intensitate mai scăzută.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, furtunile geomagnetice sunt cauzate de activitatea solară, care trimite particule spre Pământ. Când acestea ajung în câmpul magnetic al Terrei, provoacă modificări ale acestuia. În urma furtunilor geomagnetice, se pot observa fenomene precum aurora boreală, care devine mai intensă atunci când furtunile depășesc nivelul de 6 Kp.

„Iată aici, pentru astăzi, prognoza ne arată că o furtună magnetică la nivelul șase, apoi scade la nivelul trei-doi, cinci -șase se ridică începând cu data de întâi”.

Erupțiile solare urmează un ciclu de 11 ani, iar atunci când Soarele ajunge la activitate maximă, apar mai multe pete solare, ceea ce semnifică o activitate solară mai intensă, cu mai multe erupții.

„Anul trecut, soarele a fost la activitatea sa maximală, acum a început treptat să scadă până în 2030, iar după 2033, activitatea solară va crește, din nou. Activitatea solară se vede după numărul de pete de pe soare, dacă la minim, nu se vede nicio pată, noi am încercat și am văzut că la minim nu era nicio pată pe soare, iar acum se văd foarte multe pete solare, petele acestea sunt legate de activitatea magnetică pe soare”, a spus șeful observatorului Astronomic și Planetariu, UTM, Vitalie Chistol.

Activitatea solară poate influența natura, doar atunci când intensitatea furtunii depășește nivelul nouă, mai ales în regiunile polare, afirmă Vitalie Chistol.

„Câmpul magnetic variabil creează curent electric, iar curentul electric induce în cablurile unde vine electricitatea la noi care poate duce la aceea să se ardă siguranțele și diferită tehnică electrică poate să fie, dar numai în cazul unei furtuni foarte, foarte puternice”.

Potrivit specialiștilor, furtunile magnetice nu influențează starea de sănătate a oamenilor. Totuși unii spun că în această perioadă nu se simt prea bine.

„A fost, într-adevăr. -Ați simțit? -Da, dureri de cap puternice, într-adevăr”.

„Nu am simțit nimic, a fost ca întotdeauna, așa cum e starea mea întotdeauna, să simt dereglări, nu am simțit, nu”.

„Nu am simțit, nu am auzit, cred că din motivul vârstei, nu le pot simți, pe motiv de sănătate”.

Ultima furtună geomagnetică a fost vizibilă în noaptea de 1 ianuarie 2025, atunci a fost observată și aurora boreală.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu