Noi detalii în cazul anunțat de Avocatul Poporului privind tânărul arestat pentru furt, care ar fi fost bătut anul trecut de un procuror din cadrul Procuraturii Ialoveni, de polițiști din același raion, precum și de angajați ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale neagă că acesta a fost agresat. Într-un răspuns expediat jurnaliștilor ONE TV, PCCOCS afirmă că tânărul a fost supus repetat prelevării silite a probelor biologice, în baza deciziei judecătorului de instrucție, după ce s-a opus acestei proceduri în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024. El a fost escortat de la Penitenciarul nr. 13 la Centrul de Medicină Legală, unde avocatul său nu s-a prezentat, și a fost imobilizat pentru luarea acestor probe.
Instituția menționează că ,, învinuitul a fost imobilizat pe scaun fără să-i fie aplicate lovituri din partea forțelor de ordine sau altor persoane. Acesta refuza să se supună – atât prin limbaj necenzurat și amenințări față de reprezentanții statului, cât și fizic, iar în timpul eforturilor de imobilizare, involuntar se lovea de obiectele aflate în încăperea medicală”.
Reprezentanții PCCOCS, care au cercetat plângerea în cadrul unui dosar penal, mai precizează că expertiza judiciară a arătat că „leziunile corporale nu au fost cauzate în urma aplicării forței asupra lui, iar imaginile video nu au demonstrat că persoana ar fi fost lovită”. Individul este anchetat într-un dosar penal alături de alți patru bărbați, care, fiind membri ai unui grup criminal organizat, ar fi comis cel puțin 19 furturi, cauzând un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei
Avocatul Poporului s-a autosesizat pe marginea acestui acz după ce a fost anunțat de Administrația Națională a Penitenciarelor și Penitenciarul nr. 13. Ombudsmanul a calificat acest caz drept unul de tortură, care ridică semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aflate în custodia statului. De asemenea, standardele aplicate referitoare la prelevarea forțată a probelor biologice ar putea determina condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Lasă un comentariu