NOUTĂȚI

PCCOCS a deschis un dosar penal privind transmiterea către un stat străin a unor date despre sistemul național de apărare. Cazul lui Igor Gorgan

Compus de Redacția STAR

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale Igor Gorgan, acuzat de SIS că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești după ce acesta a fost deconspirat în cadrul unei investigații jurnalistice, ar putea fi cercetat penal pentru spionaj. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal privind pretinsele acțiuni subversive manifestate prin transmiterea către un stat străin și reprezentanților acestuia a unor date referitor la sistemul național de apărare.

„PCCOCS precizează că, în prezent, investigațiile sunt în desfășurare și se întreprind măsuri pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în săvârșirea faptei infracționale, identificarea informațiilor transmise și evaluarea impactului acestora asupra intereselor Republicii Moldova”.

Instituția nu a menționat în comunicatul remis presei numele lui Gorgan, rezumându-se la formularea „în contextul informației expuse în sursele mass-media”. PCCOCS precizează că orice acțiuni săvârșite contra intereselor Republicii Moldova, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale și securității de stat sunt investigate minuțios și complex de către procurori. În același timp, procurorul general Ion Munteanu și-a manifestat nemulțumirea că SIS nu a oferit procurorilor informațiile despre acțiunile lui Igor Gorgan, înainte ca subiectul să ajungă în presă.

„SIS, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pe acest caz este în comunicare permanentă. La moment suntem la etapa de a confirma sau infirma câtă atingere securității statului au adus acele mesaje care au apărut public și dacă mai sunt și alte activități de natură care au apărut public. 06:32 MUSCĂ 06:50 Am menționat și cu alte ocazii că trebuie să ne clarificăm foarte clar de ce Procuratura află din presă despre asemenea incidente”, a spus procurorul general, Ion Munteanu.

Președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp susține că, până pe lângă Igor Gorgan, mai sunt investigate și alte persoane cu funcții de conducere, dar și persoane care au deținut sau încă mai dețin funcții în domeniul securității naționale.

Sunt acțiuni pe care le întreprinde Serviciul de Informații și Securitate și desigur că aceste acțiuni de verificare și așa mai departe ele se fac în liniște nu în prea multă gălăgie. Rezultatele o să le aflați în viitorul apropiat”, a spus Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

„Toți cei care au tangență cu domeniul securității, apărării au acces la secret de stat. Evident trebuie să fie o verificare foarte atentă, minuțioasă luând în calcul și acest caz. Toți trebuie foarte atenți analizați și puse întrebări, atunci când există motiv”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Mai mulți deputați socialiști, dar și liderul PSRM Igor Dodon, care în 2019 era președintele țării și l-a numit prin decret pe Igor Gorgan în funcția de comandant al Armatei Naționale, evită să condamne acțiunile acestuia în favoarea Moscovei și chiar ironizează la acest subiect. Mai mult, Dodon încearcă să paseze Maiei Sandu responsabilitatea numirii lui Gorgan.

„Охота на ведьм” – este un subiect spus în limba rusă. Eu îmi aduc aminte cum a fost numit în funcție acest general. Eu eram șef de stat atunci, după ce a fugit Plahotniuc din țară. Urma să numim Guvernul, doamna Maia Sandu și ambasadorii care o susțineau au insistat categoric ca Ministrul Apărării să fie un socialist, dar șeful statului Major să fie propus de Maia Sandu. Acestă candidatură a fost numită de Maia Sandu și de Blocul ACUM de șef al statului major”.

Președintele PAS, formațiune care era parte a blocului ACUM, susține însă că Gorgan a apărut pe filiera PSRM.

„El vine pe filiera socialiștilor. Din câte îmi amintesc eu, el vine pe filiera Dodon, Voicu. Este o familie ca să nu spun alt cuvânt. Este o organizație. De acolo vine și de acolo și apucăturile acestea vin. Era ca o pisică blândă mai că nu-i auzeai vocea. Eu încercam să-mi aduc aminte cum vorbea el, sincer nu mi-am amintit niciodată să-l aud în public vorbind. Este de pe această filieră și afinitățile vin din zona pro Kremlin”.

Potrivit unei investigații The Insider, Gorgan, ar fi fost informator al Serviciului de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse, ar fi raportat în mod sistematic despre situația politică internă din Republica Moldova și ar fi transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării al Ucrainei în Moldova, despre exercițiile militare desfășurate de militarii moldoveni. De asemenea, jurnaliștii au publicat mesajele prin care de generalul din Moldova îi cerea în 2022 unui atașat militar rus ca acesta să transmită superiorilor săi să intre cu armata rusă în țara noastră, dând asigurări că armata moldovenească nu va opune rezistență.

Președintele Maia Sandu l-a demis pe Igor Gorgan din funcția de șef al Marelui Stat Major în septembrie 2021, iar după ce SIS a confirmat că știa despre acțiunile lui Gorgan în favoarea Rusiei, șefa statului i-a retras distincțiile de stat și gradele militare oferite fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu