NOUTĂȚI

Patru procurori au fost desemnați în colegiile de autoadministrare ale sistemului procuraturii

Compus de Redacția STAR

Patru procurori au fost aleși în colegiile de autoadministrare ale sistemului procuraturii în cadrul Adunării Generale a Procurorilor. Aceștia vor avea un rol esențial în procesul de selecție, evaluare și disciplină a procurorilor. În urma votului, Cornel Lavciuc și Mariana Gornea au fost desemnați membri ai Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor, iar Viorel Beiu și Alexandru Lozan au fost aleși în Colegiul de disciplină și etică.

,,CSP are în subordine 2 colegii prin care operează. Este vorbă despre Colegiul disciplina și etică în aceasta fac parte 7 membrii, 4 procurori și 3 membrii din rândul societății civile. Și respectiv număr similar de 7 membrii este în Colegiul de selecție și evaluare. Patru procurori sunt aleși astăzi la Adunarea generală, iar ulterior urmează noi ca CSP să desfășurăm concursul și s-alegem ceilalți membrii în componență”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă.

Aceste colegii vor asigura un control mai riguros al activității procurorilor.

,,Este vorba că fiecare procuror este evaluat odată la 5 ani, privind corespunderea funcției. Acest nou colegiu urmează să desfășoare acest exercițiu în termeni cât mai optimi. -Dar cu ce număr de procurori? – Deci aproximativ 500 de procurori”, a spus procurorul general Ion Munteanu.

,,Este foarte importante organele de autoadministrare procurorilor, pân la urmă sânt persoanele care vor evalua activitatea procurorilor, vor evalua anumite încălcări disciplinare admise de procuror. Pân la urmă vor lua și apărarea a procurorului, când persoane vor fi eventual atacate de anumite persoane”, a spus procurorul șef PCCOCS, Victor Furtună.

,,Aceste 2 colegii sunt foarte importante pentru asigurarea integrității și disciplinii procurorilor. Vor avea în responsabilitate verificarea sesizărilor, plângerilor pe activitatea procurorilor și de asemenea colegii de evaluarea performanțelor procurorilor va avea misiunea de a verifica performanța, calitatea muncii, activitatea muncii procurorilor și respectiv vor asigura după comisiile de evaluare externă, deja ei vor fi cei care vor verifica integritatea profesională și etică”, a spus ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

Lipsa unui colegiu funcțional a blocat ocuparea mai multor posturi vacante în sistem, spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin.

,,Avem mi se pare 15 locuri vacante și pân acum n-am putut suplini aceste funcții vacante pentru că nu exista un colegiu funcțional și suntem în așteptare de mult-mult timp s-avem acești colegii și colegiu de disciplină tot e foarte important. MUSCA Sperăm să fie funcționale aceste colegii să-și îndeplenească atribuțiile lor în continuare”.

Toți cei patru procurori aleși au trecut anterior prin procesul de vetting, un criteriu obligatoriu pentru ocuparea acestor funcții.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu