NOUTĂȚI

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care condamnă tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Moscovei la Chișinău

Compus de Carolina Digori

Sprijin ferm din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Parlamentul European, cu o majoritate de voturi, a adoptat o rezoluție prin care condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, precum și acțiunile oligarhilor pro-ruși, printre care Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, dar și ale actori locali, cum ar fi deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Aceste tentative s-au intensificat odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova.

Totodată, Uniunea Europeană a reamintit Moscovei să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și să înceteze provocările și încercările de destabilizare menite să abată țara de la traiectoria sa proeuropeană.

De asemenea, în rezoluție se menționează că Uniunea Europeană și statele sale membre se vor ,,asigura că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru a-și consolida mecanismele instituționale și capacitatea de reacție la amenințările hibride”, dar și ca UE ,,să acorde un sprijin mai mare pentru combaterea dezinformării, a amenințărilor hibride și a atacurilor cibernetice”.

În același timp, invită Consiliul să adopte sancțiuni specifice suplimentare împotriva persoanelor și entităților responsabile de sprijinirea sau desfășurarea de acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova”, dar și reiterează statelor în care se află oligarhii fugari Șor și Plahotniuc să-i extrădeze. Pentru rezoluția „Consolidarea rezilienței Moldovei împotriva ingerinței Rusiei înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind integrarea în UE” și-au dat votul 508 de europarlamentari, în timp ce 53 au fost împotrivă, iar alți 104 s-au abținut. Rezoluția a fost adoptată cu 11 zile înainte de cele două scrutine electorale din țara noastră.

,,În ultimii doi ani, Republica Moldova a făcut progrese semnificative în contextul integrării sale europene. Cetățenii Republicii Moldova au spus clar, inclusiv în timpul ultimelor alegerilor prezidențiale și cele parlamentare că-și doresc reforme și modernizarea țării lor și vor integrarea europeană pentru garantarea stabilității și prosperității’’, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar, șeful delegației pentru relațiile cu Republica Moldova.


Ministerul Afacerilor Externe salută rezoluția, menționând că aceasta ,,subliniază angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană. De asemenea, documentul condamnă încercările Rusiei de a destabiliza prin propagandă și tactici hibride Republica Moldova, în timp ce țara noastră se pregătește pentru viitorul referendum privind aderarea la UE. MAE salută sprijinul politic puternic și neclintit venit în acest moment crucial pentru țara noastră din partea majorității partidelor politice din Parlamentul European și reconfirmă angajamentul ferm al autorităților moldovenești de a face față amenințărilor la adresa procesului democratic și de a duce la bun sfârșit reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Au punctat reprezentanții MAE. Recent, structurile de drept au anunțat că persoane afiliate organizației criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Șor racolează moldoveni care, în schimbul banilor, vor vota cu un candidat stabilit din timp la alegerile prezidențiale, dar și contra referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Mai exact, 130.000 de alegători ar fi primit bani de la gruparea criminală, banii fiind transferați din Rusia prin intermediul unei bănci care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Oligarhul fugar Ilan Șor a recunoscut plățile făcute prin intermediul băncii ruse, susținând că ,,toate sunt legale”. Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, se ascunde din luna februarie de justiția de la Chișinău la Moscova. În luna aprilie 2023, el a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru fraudă bancară. 

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu