NOUTĂȚI

Parlamentul European a aprobat joi mecanismul de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro

Compus de Redacția STAR

Parlamentul European a aprobat joi mecanismul de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova, anunțat toamna trecută la Chișinău de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cadrul negocierilor din legislativul european, s-a decis majorarea pre-finanțării de la 7% la 20% din suma totală, facilitând astfel transferul mai rapid al unei sume mai mari către Moldova.

„Ceea ce prezentăm astăzi este o propunere care, în opinia noastră, îmbunătățește în puncte esențiale proiectul Comisiei. Pe scurt, propunem creșterea prefinanțării pentru Republica Moldova de la 7%, cât a propus Comisia, la 20%. Odată ce țara are un plan de creștere adoptat de Comisie, ne dorim să obținem o prefinanțare mai semnificativă, deoarece este o necesitate urgentă”, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar român.

În același timp, s-a convenit ca adoptarea pachetului să se facă fără întârzieri, o măsură susținută ferm de estonieni.

„Într-adevăr, în acest caz, viteza a fost esențială, așa că am decis să adoptăm un proces accelerat. De asemenea, pentru a facilita negocierile interinstituționale rapide, ne-am concentrat doar pe elementele esențiale care necesită modificări”, a spus Sven Mikser, eurodeputat estonian.

Propunerile au fost adoptate cu o largă majoritate în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru Afaceri Externe și a Comisiei pentru Afaceri Bugetare.

,,Începem acum să votăm proiectul de raport referitor la stabilirea Facilității pentru reformă și creștere pentru Republica Moldova. Sunt 71 voturi pentru și 20 împotrivă.”

Totuși, înainte de a intra oficial în vigoare, mecanismul de sprijin trebuie să fie aprobat și de Consiliul Uniunii Europene, lucru care ar urma să se întâmple în luna martie. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea consideră că acest pachet reprezintă o realizare importantă, fiind o recunoaștere a faptului că Moldova trebuie ajutată pentru a implementa toate reformele necesare în anii următori.

„Totodată, pachetul vine sub formă de granturi și împrumuturi pentru dezvoltarea economică, pentru infrastructură, pentru domeniul energetic, acolo unde există o necesitate imediată de a îmbunătăți lucrurile și asta înseamnă că UE ne privește ca un stat care urmează să devină parte a familiei europene în următorii ani și își dorește ca țara noastră să ajungă la un nivel de dezvoltare cât mai înalt până la aderare.”

Expertul atrage atenția că succesul în absorbția acestor fonduri depinde în mare măsură de capacitatea autorităților centrale și locale de a le gestiona eficient.

„În următorii ani acest volum de fonduri va fi și mai mare, va fi unul care va ajunge la un grup mai extins de beneficiari și pentru țara noastră este prioritar ca instituțiile publice atât la nivel central cât și la nivel local să fie pregătite să absoarbă aceste fonduri.”

Pachetul de sprijin va acoperi perioada 2025-2027 și se estimează că va oferi Republicii Moldova granturi de până la 285 de milioane de euro și împrumuturi în condiții favorabile în valoare de 1,5 miliarde de euro. Planul Comisiei Europene prevede investiții în infrastructură rutieră și feroviară, inclusiv centura Chișinăului și poduri peste Prut, consolidarea securității energetice prin noi linii electrice, construirea a două spitale moderne la Cahul și Bălți, integrarea Moldovei în zona UE de roaming, extinderea internetului în mediul rural și sprijin financiar pentru 25.000 de afaceri.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu