NOUTĂȚI

Parlamentul cere anchetă internă la Inspectoratul General pentru Migrație după omorul unui cetățean turc

Compus de Carolina Digori

Deputații din cadrul Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine publică dar și cei din comisia juridică, numiri și imunități cer anchetă internă pentru evaluarea activității Inspectoratului General pentru Migrație, instituție care a gestionat dosarul cetățeanului turc, membru al unei grupări criminale, care a fost împușcat pe o terasă din Capitală în data de 10 iulie. Despre aceasta a anunțat președintele comisiei parlamentare securitate națională, Lilian Carp în urma audierilor desfășurate, luni la Parlament cu reprezentații Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Consiliului Superior al Magistraturii și Inspectoratul General pentru Migrație.

,,Ambele comisii au solicitat ca să existe anchete de serviciu pe interior. Să vedem dacă au fost cu bună știință făcute sau a fost din necunoștință de cauză. Va fi anchetă de serviciu. Noi am solicitat ca în decurs de câteva săptămâni să avem informația propriu-zisă. Biroul de Migrație și Azil trebuie să răspundă unii din ei care au dus aceste dosare, dar desigur și judecătorii care la fel au tot anulat la o ședință la alta pentru luarea acestei decizii”, a spus Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine publică

Lilian Carp susține că după ce cetățeanul turc a solicitat azil în Moldova, Serviciul Informații și Securitate a informat Inspectoratul General pentru Migrație că individul reprezintă un pericol pentru securitatea țării noastre și trebuie extrădat printr-o procedură specială la solicitarea autorităților din Marea Britanie.

,,Conform legislației persoana dată urma să fie reținută nu mai mult de 180 de zile. Este perioada când se ia o decizie i se acordă sau nu i se acordă drept de azeland. Din cauza că instituțiile au tărăgănat vorbim atât de judecătoriile cât și cu ajutorul avocaților a fost tărăgănat procesul de luare de decizii. Deci, persoana a fost reținută 560 și ceva de zile. Legea prevede un punct în care anumite dosare care prezintă un risc pentru cetățeni. Se atenționează că o persoană cu risc și procedura este una rapidă în raport cu această persoană. Din păcate Biroul de Migrație și Azil nu a folosit această prevedere. Din 11 mii de dosare cu siguranță vom avea 6-7 persoane reprezintă risc de securitate”.

Potrivit autorităților, în prezent în țara noastră mai sunt 38 de străini care prezintă un pericol pentru securitatea națională.

,,Din acești 38 o parte din ei sunt pentru spălări de bani, iar cu risc major sunt 7 persoane, iar trei persoane trebuie repede expulzate de aici. Și biroul de Migrație și Azil trebuie să aplice acel articol care există măsuri speciale ca dosarele să fie în perioadă restrânsă studiate în instanță ca ei sa poată să fie expulzați”.

Membrii comisiilor parlamentare au cerut instituțiile de drept propuneri privind modificarea legislației.

,,Ceea ce am mai cerut noi instituțiilor până în ziua de miercuri cu propuneri legislative de modificare unde sunt anumite lacune, dar în mare parte legislația oferă instrumente ca persoanele care reprezintă anumite riscuri de securitate în raport cu ele să se aplice procedura specială”, a mai spus Carp.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, prezent la ședința convocată la Parlament susține că nu exclude faptul că atacatorul a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

,,Noi examinăm toate versiunile. Se duce un lucru operativ foarte intens sunt implicați mii de polițiști și împreună cu Poliția de Frontieră am intensificat controalele la frontieră. Soția victimei este în custodia poliției și se află sub paza noastră pentru a-i garanta cel mai înalt grad de securitate”.

În data de 10 iulie, un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat mortal pe o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei de către un individ care se deplasa pe o bicicletă electrică, iar ulterior a dispărut fără urmă. Potrivit oamenilor legii doi indivizi au fost reținuți fiind bănuiți de complicitate, însă atacatorul este încă în libertate.

Bărbatul împușcat era căutat prin intermediul Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, unde a fost condamnat la 21 de ani de detenție pentru deținerea armelor de foc și muniții, trafic de droguri, dar și pentru conducerea unei organizații criminale.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu