NOUTĂȚI

Organizațiile societății civile, finanțate de UE, care contribuie la dezvoltarea comunităților locale, premiate

Compus de Redacția STAR

Șase organizații neguvernamentale au fost premiate pentru contribuția lor la consolidarea democrației, dezvoltarea comunităților locale și promovarea unei guvernări mai deschise. Gala Premiilor Europene pentru o societate Civilă a ajuns la cea de a 5-a ediție și a fost organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

,,Premiul pentru cea mai Puternică Guvernare se oferă Asociației Publice Intitutului „Virtutes Civiles”.

,,Asociația a implementat diferite proiecte, finanțate de Uniunea Europeană’’.

,,Ca rezultat avem 200 de femei instruite pentru participarea în procesul decizional. Aceste femei au participat la Academia de Liberism și au fost instruite cum să atragă cetățenii în implementarea proiectelor importante pentru dezvoltarea comunităților lor’’, a spus Liliana Palihovici, președinta asociației obștești „Institutum Virtutes Civiles”

Printre cele 200 de participante, 60 au candidat la alegerile generale locale din 2023, iar 45 dintre ele au fost alese în calitate de primar.

,,Eram o femeie ca și multe altele, nehotărâtă, determinată și foarte, foarte fricoasă de a merge pe drumul politic. Grație dumnealor am urmat acest curs, acestor tipuri de instruiri, așa încât să fac față lucrurilor în fața cetățenilor pentru a-i ajuta în soluționarea problemelor existente’’, a spus Olga Caraman, primarul comunei

,,Aceste instruiri au contribuit la creșterea mea profesională, astfel noi putem să prestăm servicii de calitate cetățenilor’’, a spus Maria Manoli, primarul satului Zubrești, raionul Strășeni.

Premiul „Societate mai Puternică” a fost oferit Asociației Obștești „Filantropia Creștină”.

,,Două proiecte în mod special Innova School și Innova Business „Creștem ca să dăruim” a adus foarte multe beneficii. Tinerii au putut să inițieze anumite afaceri, care le pot aduce pace în viața lor’’,  a spus Sergiu Aga, președintele Asociației Obștești „Filantropia Creștină”.

,, Muncim aici acasă nu plecăm peste hotare. Suntem lângă copii și ajutăm la dezvoltarea țării’’.

,,În cadrul acestor cursuri am confecționat multe articole, două dintre care le am aici este o cămașă pentru mine și o ie pentru copii. Sunt foarte recunoscătoare pentru această posibilitate’’.

Organizațiile premiate au fost selectate pe baza impactului asupra societății și a modului în care au reușit să mobilizeze și să inspire comunitățile locale.

,,Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a depus și va continua să depună eforturi ca sprijinul Uniunii Europene să ajungă la toate organizațiile în mod special la asociațiile ce activează în comunitățile locale. În prezent avem peste 35 de inițiative implementate de către organizațiile societății civile cu proiecte în valoare de peste 30 de milioane de euro, care deja au ajuns sau vor ajunge la organizațiile mai mici din regiuni, inclusiv pe malul stâng al Nistrului’’, a spus Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova.

,,Cred cu tărie că democrația noastră se poate dezvolta, doar dacă vom avea în continuare o societate civilă activă și puternică, care să fie un partener, inclusiv critic al instituțiilor statului’’, a spus Andrian Băluțel, șef de cabinet al președinției.

Printre cei premiați se mai numără: „Agenția pentru Inovare și Dezvoltare” din Tiraspol, Centrul „La Strada”, „Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile”, și „Aripile Dumbravei” din satul Volovița din raionul Soroca.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu