Copiii diplomaților moldoveni aflați în misiune peste hotare ar putea beneficia de o indemnizație lunară de 500 de euro pentru compensarea costurilor legate de studii. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură și a atras critici din partea mai multor formațiuni din opoziția parlamentară și extraparlamentară.
Socialiștii consideră că aceasta este o formă de corupere a angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, în ajunul alegerilor prezidențiale și amenință că vor contesta inițiativa legislativă la Curtea Constituțională, pentru că în Moldova sunt bătrâni și familii cu copii care abia își pot asigura existența. Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, spune că, în pofida eforturilor de a proteja copiii de implicarea în politică, unele forțe externe și interne exploatează acest subiect.
„Cu mare regret, constatăm că unii, care sunt porta-voci ale Kremlinului, dar și alții, care se pretind pro-europeni, au început a diviza copiii. Copiii diplomaților nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile unde părinții lor apără interesul național al statului nostru. Copiii diplomaților nu au ales azi să învețe într-o școală cu predarea în limba maghiară, mâine să vină să învețe încă un an, doi cu predarea în limba română, după care să meargă să învețe într-o școală cu predarea în limba estoniană sau în limba suedeză. Vă imaginați ce efect au asupra unui copil aceste schimbări?” 0
Declarațiile lui Popșoi vin după ce PSRM a remis o declarație în care precizează că „În condițiile în care sute de mii de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu mulți copii și monoparentale abia reușesc să-și asigure existența, când școlile și instituțiile medicale se închid masiv, când autoritățile declară lipsa de fonduri pentru compensarea facturilor de încălzire în perioada rece a anului, regimul de la guvernare creează o clasă parazitară de „băieți de bani gata”, care vor fi asigurați cu de toate din copilărie.”
Atât socialiștii, cât și liderul PDCM Ion Chicu au acuzat că aceasta ar fi o formă de a oferi recompense personalului diplomatic înainte de alegeri. Iar liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a declarat că susținerea copiilor din Moldova nu trebuie să fie făcută selectiv și discriminatoriu.
„Ambasadorii nu sunt chiar cea mai defavorizată pătură socială, ei au salarii onorabile și mult mai multe posibilități să-și întrețină copiii, comparativ cu foarte multă altă lume”, a declarat Usatîi, care consideră că o prioritate națională ar fi asigurarea cu hrană a elevilor din clasele gimnaziale.
Iar președintele Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur consideră că decizia privind acordarea indemnizației pentru copiii diplomaților moldoveni „este nu doar lipsită de rațiune, dar și profund nedreaptă față de cetățenii obișnuiți care se confruntă cu dificultăți economice. PNM face apel către deputații PAS să revizuiască această inițiativă legislativă și să prioritizeze alocarea resurselor publice în mod responsabil, în beneficiul întregii populații și nu doar al unui grup restrâns de privilegiați”, se mai precizează în declarația PNM.
Pe de altă parte ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi susține că diplomații moldoveni se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește plata studiilor în grădinițe și școli private, unde se predă în limbi de circulație internațională, așa cum copiii lor nu pot frecventa instituțiile de învățământ publice din cauza necunoașterii limbii vorbite într-o țară sau alta.
,,Și atunci când o treime sau jumătate din indemnizația pe care o primești trebuie să o dai pentru plata pentru grădiniță, atunci numărul doritorilor de a merge în misiune diplomatică scade vertiginos. Și suntem nevoiți să trimitem în aceste misiuni dilomați care nu au familie, nu au copii sau a căror copii au atins vârsta majoratului și reducem din randamentul și capacitatea diplomației noastre, pentru că cei care au copii nu-și permit să meargă în acele misiuni unde grădinița sau școala este foarte scumpă”.
Mihai Popșoi a condamnat încercarea de a folosi copiii în lupte politice și de a manipula pe seama acestui subiect și atentează la dreptul la studii a copiilor diplomaților.
„Și încercarea de a utiliza copiii în scopuri politicie nu face față bravilor demnitari care până nu demult numărau bănuții pentru copiii refugiaților moldoveni acum au schimbat accentele pe copiii diplomaților. Reiterez, copiii diplomaților nu au ales să meargă în aceste misiuni, ei își urmează părinții care servesc Republica Moldova. Și cei care fac acum mare tam-tam și încearcă să divizeze societatea noastră, că nu-i suficient că ne divizează pe criterii etnice, de limbă, iată acum încearcă să ne divizeze și copiii. Sper că cei care fac lucrul acesta se pot uita în ochii copiilor lor”.
Varianta inițială a proiectului de lege prevedea o indemnizație de 700 de euro lunar pentru copiii diplomaților moldoveni care își urmează părinții în misiunile de peste hotare și nu au depășit vârsta de 23 de ani, însă Guvernul a dat aviz pentru o indemnizație de 500 de euro pentru copii de până la 18 ani.
Lasă un comentariu