Cel mai longeviv festival de film din România a ajuns pentru a treia oară la Chișinău. O selecție specială de documentare care au câștigat aprecierea publicului român, dar și a celui internațional, este prezentată spectatorilor moldoveni, la Astra Film Festival.
,,Filmul documentar ne oferă privilegiul să călătorim prin lume și să descoperim povești, experiențe umane și umanitate din alte culturi’’, a spus Dumitru Budrală,
fondatorul festivalului.
,,Anul acesta avem și o ediție Astra Junior mult mai mare prin care încercăm să familiarizăm publicul tânăr cu filmul documentar. Filmul documentar e desprins de realitate și cred eu și este o bună modalitate de a învăța’’, a spus Adrian Dupu, secretar de stat al DRM.
Festivalul a debutat joi cu proiecția filmului „Alice on and off”, considerat cel mai bun documentar românesc al anului.
Filmată pe parcursul a zece ani, pelicula o aduce în centrul atenției pe Alice, o tânără neiubită, blocată în viața unei mame tinere. La 16 ani, se îndrăgostește de Dorian, cu 35 de ani mai în vârstă decât ea. Deși se căsătorește cu el și naște un fiu, Aristo, ecourile problemelor din propria copilărie, marcată de neglijență, reapar.
Spectatorii care au vizionat pelicula spun că aceasta i-a făcut să reflecteze asupra propriilor vieți.
,,E destul de impresionant să vezi cum personajele dintr-un film cresc pe parcursul anilor și se dezvoltă’’.
,,Este un fim dur, un film apăsător, care cumva invita la o reflecție asupra societății în care trăim, asupra fiecărui om și tot background-ul cu care vine din spate, orice persoană, probleme sale interne’’.
,,Este realitate care ne înconjoară, trebuie să cunoaștem că unii concetățeni de-ai noștri se află într-o situație în care se află și protagonista acestui film. Până la urma e și o lecție de viață’’, a spus Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.
,,E un film complex. E un film greu poate pentru unii, pentru că e o realitate dură, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să știm ce se întâmplă în jurul nostru’’, a spus
Valentina Iusuphodjaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei.
Programul festivalului continuă și vineri. Poeta Ana Blandiana este invitata evenimentului din data de 15 noiembrie. Ea participă la proiecția documentarului biografic „Între tăcere și păcat”, de Diana Nicolae, iar după film, publicul va avea ocazia să discute cu poeta care s-a ales recent cu unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru literatură, mai exact Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2024.
Astra Film Chișinău include, totodată, o discuție DocTalk, care pornește de la un film-capodoperă despre biblioteca lui Umberto Eco, dar și concerte și filme documentare pentru elevi.
În plus, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău vor avea loc două workshop-uri organizate de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
Cea de-a treia ediție a Astra Film Festival este organizată cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Festivalul se va încheia sâmbătă, 16 noiembrie.
Lasă un comentariu