NOUTĂȚI

O nouă ședință în contextul pachetului de sprijin oferit de UE pentru depășirea crizei energetice

Compus de Redacția STAR

O nouă ședință în contextul pachetului de sprijin oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice declanșată de Moscova a avut loc joi. Specialiști din domeniul electroenergetic de pe ambele maluri ale Nistrului au continuat discuțiile, iar Chișinăul a reiterat depolitizarea acestui subiect la Tiraspol și primirea ,,în cel mai scurt timp” a datelor, precum numărul de consumatori casnici, volumul de resurse energetice folosite în diverse perioade pentru a stabili volumele necesare de gaze și energie electrică ce trebuie contractate la prețuri mai competitive de pe piețele internaționale, iar mecanismul de livrare va fi asigurat de compania Energocom.

,,Așteptăm datele dezagregate în detalii pentru că acest ajutor vine la oameni, la spitale, la centre sociale, la brutării, adică la obiecte sociale care cu adevărat au nevoie și nu la companii care au adus sărăcie în regiune de genul MMZ sau fermele de criptovalută care există și care la fel consumă energie”, a spus Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

După prima discuție online de miercuri, Tiraspolul, care a salutat pachetul de sprijin oferit de Uniunea Europeană, a condiționat acceptarea acestuia. Autoritățile separatiste vor ca Uniunea Europeană să ,,împartă în mod clar resursele destinate” malului stâng și malului drept al Nistrului. Solicitarea a fost transmisă de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care însă nu a participat la întrevederea organizată în format digital. Vadim Krasnoselski susține că delegația moldovenească a declarat că ,,ajutorul european oferit nu presupune livrarea de gaze pentru generarea de energie electrică în Transnistria”, fiind propusă în schimb ,,furnizarea de energie electrică pe rute necunoscute din surse neclare. Acesta mai susține că Chișinăul ,,contrazice complet declarațiile din 27 ianuarie ale Comisiei Europene”, venind cu un apel către reprezentanții Uniunii Europene.

,,Am primit cu recunoștință vestea că Uniunea Europeană este gata să ofere ajutor real pentru depășirea crizei energetice. Oamenilor le trebuie lumină și căldură. Nu lăsați reprezentanții Moldovei să distorsioneze și să diminueze inițiativa dumneavoastră umanitară. Vă rugăm să luați măsuri pentru implementarea practică a acestor ajutoare – să asigurați furnizarea rapidă de căldură și electricitate cetățenilor din Transnistria. Timpul nu mai este măsurat în zile, ci în ore. Vom fi recunoscători dacă, în termenii menționați de dumneavoastră, căldura și electricitatea vor ajunge la cetățenii din Transnistria. De asemenea, pentru a evita speculațiile ulterioare pe tema acordării pachetului de ajutor de urgență, propun Comisiei Europene să împartă în mod clar resursele destinate regiunii transnistrene și malului drept al Nistrului”, a punctat acesta pe canalul său de Telegram.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că UE a oferit suportul Republicii Moldova.

,,Statului Republica Moldova indivizibil, suveran și independent care discută cu Bruxellesul. Separat avem o conversație cu Tiraspolul între noi la nivel tehnic ca să soluționăm întrebările care sunt legate de acele date dezagregate pe care le așteptăm în timpul cel mai apropiat ca să realizăm aceste achiziții. Dar principiul pe care noi mergem este să achiziționăm electricitate și gaze naturale de pe piața liberă”.

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a reacționat ironic la cerințele și condiționările separatiștilor.

,,Ei, nouă condiții?…Noi găsim soluții, aducem, convingem Uniunea Europeană, Uniunea Europeană vine și ei mai pun condiții..ăsta este un gen să înmoaie pesmeții sau cum”.

Unii aleși din opoziție apreciază acțiunile întreprinse în contextul situației energetice.

,,Un lucru este îmbucurător că ceva s-a mișcat din loc și sper eu că în câteva zile nu ne vom pomeni într-o prăpastie totală ceea ce numim noi criza energetică atât pe malul drept cât și malul stâng”, a spus Grigore Novac, deputat BCS.

De cealaltă parte, Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, a evidențiat pentru ONE TV că Vadim Krasnoselski nu face altceva decât să caute motive ca să nu accepte acest ajutor din partea UE, acționând astfel la indicațiile Kremlinului.

,Fiindcă oamenii dacă ar vedea că se revin la normalitate, ar pune presiune pe dânsul să meargă înainte cu acest plan al Uniunii Europene. El nu are capacitate de subiect independent, el face ceea ce-i spune Moscova. Toate aceste procese sunt controlate de Moscova în regim manual și el nu face declarații decât dacă le coordonează cu curatorii săi de la Kremlin”.

În data de 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care un grant de 30 de milioane de euro pentru procurarea gazului necesar pentru a asigura agent termic și electricitate pentru malul stâng și pentru furnizarea curentului electric la un preț accesibil pentru malul drept al Nistrului. Comisia Europeană a precizat că acesta vine în contextul în care regiunea transnistreană ,,trece printr-o criză energetică severă deoarece Rusia a decis să oprească livrările de gaze”.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu