NOUTĂȚI

O listă cu 3.800 de membri ai rețelei grupării criminale Șor, implicați în procesul de cumpărare a voturilor, a fost expediată redacțiilor

Compus de Redacția STAR

O listă cu numele și adresele a aproape 3.800 de membri ai rețelei grupării criminale Șor implicați în procesul de cumpărare a voturilor la referendum și la alegerile prezidențiale din 20 octombrie a fost expediată redacțiilor din Republica Moldova de către o persoană care se prezintă drept ofițer, fără a preciza cum se numește și în cadrul cărei structuri activează. Poliția nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informații nu au fost suprapuse cu cele deținute de organele de drept.

În scrisoarea anonimă expediată redacțiilor de știri, persoana care se prezintă ofițer acuză procurorii că ar împiedicat investigarea cazurilor de finanțare politică.

,,Toată țara discută despre cum a fost cumpărat votul la referendum și alegeri. Eu sunt ofițer și îmi respect profesia. Eu, împreună cu colegii, nu dormim nopțile și documentam deja de ani de zile toată schema. Acum văd cum toți pe rețele spun că Poliția și SIS nu au făcut nimic. Nu e adevărat! Noi știm totul demult! Știm cine a dat banii, îi știm aproape pe toți cei care au luat bani. Toate informațiile au ajuns la Procuratură și la judecători. Noi am prins mii de colaboratori din rețeaua lui Șor, pe mulți i-am reținut, i-am documentat, i-am filmat și înregistrat. Pe urmă ne uitam cu ciudă cum ei sunt lăsați să plece acasă de judecată’’, se arată în scrisoarea expediată.

Am solicitat de la Procuratura Anticorupție un comentariu însă până la difuzarea acestui reportaj nu am primit un răspuns. Într-un comunicat de presă Poliția susține că ,,aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale, Poliția le respinge cu vehemență. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituțiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituțională, căreia Poliția nu îi va da curs’’, a scris Poliția Republicii Moldova.

Expertul în politici de securitate din cadrul WatchDog, Andrei Curăraru susține că fiecare cetățean responsabil implicat în schema de corupere a criminalului fugar Ilan Șor trebuie să se autodenunțe la poliție.

,,3.800 de nume care vin de la anumiți ofițeri de investigație, supărați pe sistem care nu funcționează suficient de rapid. Or aceste informații vor continua și toți cei care au fost implicați în schema de corupție a lui Șor vor fi dați publicității. Singura soluție pe care o are fiecare cetățean responsabil este să facă un autodenunț care scutește de răspunderea penală. Pentru acei procurori și judecători care obstrucționează actul de justiție în acest caz extrem de important, avem un mesaj. O țară întreagă este cu ochii pe voi’’.

Șeful IGP a anunțat, joi în cadrul unui briefing că în ultimele două luni gruparea criminală Șor, susținută de Federația Rusă, a investit peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor în turul întâi al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. Potrivit acestuia în luna octombrie au fost înregistrate cele mai multe transferuri, care au depășit suma de 24 de milioane de dolari. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu