NOUTĂȚI

O clădire cu o suprafață de 50 000 de metri pătrați edificată acum 30 de ani pentru studenții Facultății de Electronică și Telecomunicații a UTM se ruinează

Compus de Redacția STAR

O clădire cu opt nivele și o suprafață de 50 000 de metri pătrați edificată acum 30 de ani pentru studenții Facultății de Electronică și Telecomunicații a UTM se ruinează. Aceasta s-a transformat de-a lungul anilor în adăpost pentru boschetari și maidanezi. Administrația universității a încercat să o reabiliteze, dar din lipsă de bani, lucrările au fost stopate. Instituția are nevoie de 200 de milioane de lei pentru a repara blocul.

Temelia blocului a fost pusă în 1989. Aici ar fi trebuit să își facă studiile peste 3000 de studenți. Insa din lipsă de bani construcția a fost conservata. Administrația Universității a îngrădit construcția pentru a o proteja, dar chiar și așa aici se aduna maidanezi si oameni ai strazii. Locuitorii din zonă se plâng de acest tablou dezolant.

,,E groaznic e un contrast sigur, ai impresia că ești într-o zonă industrială dezafectată, asta seamănă a pușcărie. E păcat fiind și un complex studențesc face pată de ulei să știți, contrastează cu cei din jur, trebuie de făcut reabilitate rapid”.

Diana Soroceanu, locuiește mai bine de 15 ani în această zonă, iar în fiecare zi este martoră la tot ce se întâmplă pe acest teritoriu lăsat în paragină. Locatara povestește că în fiecare zi adolescenți se urcă pe bloc, iar gunoiul depozitat aici este un adevărat dezastru. Femeia mai spune că acum câțiva ani aici s-a produs și un incendiu.

,,Este inestetică, este un cuib de mizerie, câini mulți, boschetari mulți și gunoi foarte mult și miros oribil, bănuiesc că se aduce gunoi dar nu se duce, nu am văzut să ducă gunoi dar să aducă, da. Ar fi bine să o ducă la bun sfârșit construcția sau să o îngrijească de ea să nu fie acces”.

,,Știți nu se dau bani, se tergiversează și așa întind râzâna care și cum poate, dar aici trebuie. Peste ani o să se ruineze? Peste ani nu se va ruina, trebuie de terminat”.

Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, afirmă că în 1991 finanțarea construcției a fost stopată din lipsă de bani. În 2000, universitatea tehnică a identificat surse de finanțare, din care au fost instalate geamuri și acoperișul, dar acestea nu au fost suficiente pentru a finaliza proiectul. Viorel Bostan a subliniat că în urma unei expertize tehnice realizate de un grup de specialiști, renovarea blocului ar avea nevoie de 200 de milioane de lei, iar temelia ar mai rezista aproximativ 10 ani.

,,Învățământul superior tot acești 30 de ani și mai mult de la îndependență încoace din păcate nu a beneficiat de o finanțare adecvată, todeauna a fost de subfinanțare cronică. Au fost ani când scopul principal era doar să plătim salariile la timp și ale mici și nu puteam vorbi de investiții sau dezvoltarea infrastructurii într-un mod strategic. Pentru noi orizontul era un an maxim, să reușim să organizăm bugetul și să achităm salarile și cheltuielele aferente”.

În timp, lucrurile s-au schimbat, iar universitatea poate să aplice la proiecte de durată, afirmă Viorel Bostan. Unul dintre acestea ar fi continuarea construcției anexe, care a început tot în acel an, odată cu construcția centrală.

,,Am elaborat proiectul arhitectural în primul rând pentru amfiteatru care se află aferent acelei clădiri. Urmează în toamnă să demarăm procedurele de achiziții a lucrărilor de construcții. Planificăm ca într-un an jumate , doi să construim, să reabilităm acel amfiteatru fiindcă avem nevoie urgent de el, fiindcă numărul de studenți crește și avem nevoi de spații de serii mari”.

Anexa are o suprafață de 1000 de metri pătrați, iar conform proiectului elaborat, blocul va avea trei nivele și va fi accesibil și pentru persoanele cu nevoi speciale. Clădirea va fi digitalizată, cu un sistem de ventilare cu recuperare și iluminare LED. Edificiul va include un amfiteatru cu 300 de locuri și patru săli cu o capacitate de până la 50 de studenți. Costul se ridică la 30 de milioane de lei.

,,Aceasta e secțiunea clădirii în zona amfiteatru, primul etaj. Aceasta sunt niște soluții arhitecturare. Va avea un desing modern minimalist fără înfrumuțesări cu multe ferestre unde să intre multă lumină naturală”.

Dan Perciun ministrul Educației și Cercetării care locuiește în zonă a spus pentru ONE TV că a primit mai multe solicitări din partea Universității Tehnice pentru reconstrucția clădirii, dar ministerul are alte priorități pentru această univeristate.

,,La această etapă noi preferăm să investim în cămine de la UTM, în renovarea spațiilor de studii și poate într-o perspectivă o să revenim la acea construcție. Sunt investiții mai mimportante pentru Universitatea tehnică, dar pe termen mediu în următorii 3-5 ani, cred că putem explora și un proiect investițional mai mare pentru renovarea acelei clădiri care este extreme de mare și spațioasă”.

La Univerisitatea Tehnică își fac studiile peste 11 000 de studenți.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu